IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия е поредната държава от ЦИЕ, която върви към скъсване на връзки с Китай

Братислава също започна да укрепва отношенията си с Тайван, сигнализирайки, че влиянието на Пекин в региона ерозира

13:15 | 13.12.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Литва

Миналия месец Тайван откри де факто посолство в Литва под името Тайванско представителство. Китай отговори на това, като намали нивото на дипломатическите си отношения с Литва. Китайското външно министерство миналата седмица предупреди Литва, че суверенитетът на Китай е „ненарушим“ и че „подкопаване на суверенитета на Китай ще има своята цена“.

На 3 декември Литва обяви, че Китай е блокирал целия внос от страната. Вилнюс коментира, че Пекин е премахнал страната от списъка като страна на произход, което означава, че стоките не могат да бъдат обмитени, и отхвърля всички заявления за внос.

Габриелиус Ландсбергис, външен министър на Литва, осъди „необявените санкции“ и каза, че Литва ще поиска помощ от Европейската комисия.

Процъфтяващите отношения на Литва с Тайван следват решението на страната от по-рано тази година да напусне инициативата на Пекин 17+1, насочена към улесняване на търговията и инвестициите с Централна и Източна Европа. Поне в настоящия си формат тази инициатива изглежда мъртва.

Една различна Германия

Докато сътрудничеството между определени страни от Централна и Източна Европа и Тайван не е ново развитие – Тайван отвори представителства в Унгария, Полша и Чехия още в средата на 90-те години, естеството на отношенията между тях изглежда се е променило след първите дни на посткомунизма в региона. Отчасти това се дължи на относително слабите нива на китайски инвестиции.

„Случаят с Литва е симптоматичен за по-широка тенденция на охлаждане на отношенията между Централна и Източна Европа и Китай“, коментира пред медията Емилиян Кавалски, професор по отношенията между Китай и Евразия в кампуса на Нотингамския университет в Нинбо, Китай. „Тази тенденция отразява общото недоволство от по-ниските от очакваното нива на търговия и китайски инвестиции“, посочва той.

Голяма част от Централна и Източна Европа сега ще търси подкрепа от новото германско правителство, което положи клетва миналата седмица. Програмата на новото правителство от 177 страници включва споменаването на Китай и неговите човешки права повече от дузина пъти, което предполага по-строг подход от този на канцлера Ангела Меркел.

Новият външен министър на страната, Аналена Баербок от Зелените, коментира пред германския вестник Die Tageszeitung (TAZ) наскоро, че ограниченията на вноса трябва да се използват като лост към Китай на европейско ниво. Много длъжностни лица в Централна и Източна Европа без съмнение ще се радват на подобна перспектива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Хайде бе ***, 20 години чакаме Путин да изстреля ядрените ракети, ама само празни приказки като всичко в Русията. Китайците и те имат ядрени бомби, ама не заплашват света с тях за да просят пари. Запретнаха ръкави и с много труд от един комунистически катун направиха втората най голяма икономика в света. Мастото на Русия е с мюсулманите от ОПЕК, продажба на суровини, атентати и войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
човек , пии си хапчетата сутрин , не ги оставяй за следобед , че виж кви ги плещиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
от годният ядрен арсенал , щото периодично се разпада това-онова на територията ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Горкия yшaнкaджия, рашата вече има ДВОЙНО по- ниска средна и минимална заплата дори от България, не могли да ги били спрат, хаха, вярно е, не могат да ги спрат от обедняването. А скоро като изнасянето от Китай на западните производители в посока Индия, Индонезия, Малайзия, Виетнам, Тайланд и тн., тогава ще видиш кон боб яде ли. Ердоганчо се дърви и той много и сега народа му брои стотинките, Пyтeтo вече е тръгнало и то натам, ще дойде и реда на Чайната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Официално 95% от ядреният арсенал на Русия е готов за моментален старт... Когато някой много го съррби, винаги има кой да го начеше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
elinelinov
преди 2 години
Тая престъпна *** това " Световно зло" наречена Америка ще продължава да " жертва" страните от Източна Европа за своите интереси.Тези убийци къквото и да направят нямат да могат да спрат нито Китай нито Русия. Повече от 60 години със санкции, блокади къкво ли не ( повече от 500 опита за убийството на Ф.Кастро извърши най- голямата легална престъпна организация ЦРУ.)не можаха да се " справят" с една малка страна наречена Куба..Но тая "Световна чума" няма да спре докато съществува да вреди на цялото човечество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
и заглавията спря да четеш , само имитираш дейност с това копиране ... :))) ... малко си хитър девваа ... от заплащане на качество , са те минали за количество , а ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Словакия е поредната държава от ЦИЕ, която върви към скъсване на връзки с Китай >> Верной дорогой идете, товарищи! (В. И. Ленин)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още