IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва се оттегля от формата 17+1 заради Китай

ЕС е най-силен, когато всички 27 държави членки действат заедно с институциите на ЕС, коментира външният министър на страната Габриелиус Ландсбергис

13:48 | 22.05.21 г. 2
<p>
	Външният министър на Литва&nbsp;Габриелиус Ландсбергис. <em>Снимка:&nbsp;EPA/TOMS KALNINS</em></p>

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис. Снимка: EPA/TOMS KALNINS

Литва се оттегля от формата 17+1, обяви външният министър на малката прибалтийска държава пред онлайн изданието Politico.eu. Групата е съставена от държавите от Централна и Източна Европа (ЕС)и Китай.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис посочва в имейл, изпратен до изданието, че „вече няма такова нещо като 17 + 1, тъй като за практически цели Литва излиза“.

Ландсбергис призовава другите страни от ЕС в групата също да се откажат от инициативата. „От наша гледна точка е крайно време ЕС да премине от разделящия формат към по-обединяващ и следователно много по-ефективен 27+1“, коментира той.

„ЕС е най-силен, когато всички 27 държави членки действат заедно с институциите на ЕС“, допълва литовският министър.

Единството е от ключово значение за успеха в отношенията на ЕС с външни партньори. Отношенията с Китай не трябва да бъдат изключение, допълва Ландсбергис.

Говорител на китайската мисия в ЕС посочва, че Китай „не е запознат“ с решението на Литва. „Механизмът за сътрудничество Китай-ЦИЕ (страни от Централна и Източна Европа) е механизъм за междурегионално сътрудничество, съвместно иницииран от Китай и държавите от Централна и Източна Европа. Той отговаря на желанието на всички страни да търсят развитие заедно“, допълват от мисията.

„Вместо да бъде доминиран от Китай, механизмът включва всички страни в сътрудничество, основано на волунтаризъм, обширни консултации, съвместен принос, откритост и приобщаване“, посочва още китайската мисия в ЕС.

„Сътрудничеството между Китай и ЦИЕ беше много плодотворно през последните девет години от създаването си. Това донесе осезаеми ползи за участващите държави и добави ново измерение към отношенията между Китай и ЕС“, допълва се в коментара.

Решението на Литва да се оттегли от групата е последният индикатор за все по-нестабилните отношения между Китай и ЕС.

Европейският парламент гласува в подкрепа на замразяването на ратификацията на инвестиционния пакт на ЕС с Китай, освен ако Пекин не отмени санкциите срещу законодателите на ЕС, които бяха наложени, след като 27-те страни от ЕС санкционираха китайски официални лица заради преследването и интернирането на мюсюлманските уйгури в провинцията Синдзян.

Китай хвърля вината върху ЕС за влошените отношения. ЕС трябва да се съсредоточи „по-малко върху емоционални изблици и повече върху рационалното мислене“, заяви говорител на китайското външно министерство в петък.

Признаци за намаляващ интерес към голямата стратегия на Китай в Източна Европа се появяват в последните месеци, след като някои от членовете на ЕС в групата отхвърлиха поканата на Пекин към висшите си лидери да присъстват на среща на върха с президента Си Дзинпин.

След напускането на Литва в групата остават още 11 държави от ЕС: България, Хърватия, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Междувременно Китай се стреми да ангажира останалите пет страни в инициативата - Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора и Сърбия, като им отпуска безплатни коронавирусни ваксини и им изпраща маски и други консумативи за борба с коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
kmilchev
преди 2 години
То Полша и балтийските държави като, че ли най много спечелиха от Америка и от ЕС. Напомпват ги икономически с инвестиции подобно на Западна Германия през Студената война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
elinelinov
преди 2 години
Интересно тези страни от Източният блок сами се предложиха на " американците освободители" " Ние сме готови да Ви слугуваме " бяха думите им към " освободителите" .Америка ги окупира без един изтраел и ги ползва за " мишена" срещу Русия и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още