IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайван извърши "преврат с ром" срещу Китай

Откакто по-малката страна отвори фактическо посолство в Литва, Китай напряга мускули

13:51 | 06.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Тайванската търговска компания Taiwan Tobacco and Liquor Corporation (TTL) нанесе малко поражение на Пекин. Според статия на BBC тя е закупила 20 хил. бутилки литовски ром, който е трябвало да бъде изпратен в Китай. Търговското дружество очевидно е получило сигнал от Министерството на финансите, че китайските власти блокират вноса.

Всъщност не е кой знае какво, в края на краищата подобен товар няма вечен срок на годност. Но въпреки това TTL използва възможността да отпразнува „победата“ и да подразни малко големия си съсед. В рамките на малка кампания компанията насърчава клиентите да поръчат една или две бутилки преди края на януари, когато започва официалната продажба на рома.

Тайванските власти предоставят и предложения за това какво да се прави с рома: например рецепти за коктейл Dark and Stormy, за френски тост, напоен с ром, или за горещ шоколад с шот.

Предисторията на покупката на рома обаче е сериозна. Тя се отнася до спора за квазипризнаването на Тайван от Литва. Европейската страна се съгласи да открие дипломатическо представителство в Тайван, което според правителството в Пекин е равносилно на признаване на Тайван като държава и следователно не трябва да се приема при никакви обстоятелства. Китай смята Тайван за част от Народната република. 

Според литовски източници Китай разгръща „икономическите си мускули“ в спора. Бизнес асоциации се оплакват, че вносът на стоки от Литва е блокиран и че балтийската страна вече не е включена в китайската митническа система. Вече не могат да се подават митнически формуляри за товари от Литва. Междувременно Тайван пренасочи 120 контейнера от Литва, които бяха блокирани от Китай, към вътрешния пазар и ще приеме "колкото е възможно повече", казва Ерик Хуан, ръководител на тайванското представителство във Вилнюс. Освен това трябва да се ускорят процедурите за лицензиране на износа на мляко и зърно от Литва.

В бъдеще Тайван би могъл да приема и други товари със стоки освен рома, които не е разрешено да се внасят в Китай. Страната възнамерява да създаде и инвестиционен фонд в Литва на стойност 200 млн. долара. „Надяваме се, че първите инвестиции ще бъдат направени през тази година", каза още Хуан.

„Мога да си представя, че първите приоритети ще бъдат полупроводниковите, лазерните и биотехнологичните технологии", казва той. Възможно е също така литовската лазерна индустрия да се интегрира в тайванското производство на полупроводници, добави той. Проектът може да се финансира от националния фонд за развитие на Тайван, който на свой ред се подпомага от централната банка.

Литва търгува предимно със страни от ЕС. През 2020 г. в Китай са доставени нейни стоки за едва 300 млн. евро. По този начин страната е 22-рата по големина експортна дестинация според официалните статистически данни. Въпреки това експортно ориентираната икономика е дом на стотици компании, които произвеждат продукти като мебели, лазери, храни и дрехи за мултинационални компании, които от своя страна продават в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още