IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия търси подкрепа от Индия за петролния и газовия си сектор

Индия внася едва 2% от петрола, който потребява, от Русия, но е много зависима от движението на цените на горивата

10:54 | 14.03.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия прикани Индия да инвестира в развитието на петролния и газовия сектор. Страната се въздържа при гласуването на резолюцията, която осъди военната инвазия на Москва в Украйна, пише Ройтерс.

"Интересуваме се да привлечем инвестиции от Индия към руския петролен и газов сектор, както и към увеличаване на броя на руските компании, които продават в Индия", коментира първият вицепремиер на Русия Александър Новак.

Руската икономика е изправена пред сериозни изпитания на фона на тежките санкции, наложени от Запада заради войната в Украйна. В допълнение ЕС изглежда решен да намали силно зависимостта си от руските енергоносители в следващите години. Така Моксва ще загуби най-големия си пазар на газ и ще трябва да търси алтернативи.

По данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) през 2021 г. Русия е изнесла към 155 млрд. куб. метра газ за Европа, както и към 10 млрд. куб. метра за Китай, но плановете са през следващото десетилетие да увеличи експорта си към Поднебесната империя до около 48 млрд. куб. метра годишно. За целта обаче трябва да изгради газопроводи към Китай.

Досега Индия не разчита много на руския природен газ.

Русия изнася петрол и петролни продукти на стойност 1 млрд. долара годишно за Индия. По данни на индийската статистика страната внася едва 2% от петрола, който потребява, от Русия. Но растящите цени са голям проблем за Индия, защото страната внася около 85% от петрола, който потребява.

През миналата седмица САЩ забрани вноса на руски петрол.  Великобритания предприе същата стъпка поне до края на 2022 година. В първите дни това решение разклати сериозно петролните пазари, тъй като Русия е вторият по големина износител на петрол в света, и цената на европейския сорт Брент се повиши за кратко до ниво от близо 140 долара за барел. След това обаче търговията се успокои и цената днес (14 март) доближава 110 долара за барел.

В търсене на нови пазари Русия позволява на индийски държавни компании да инвестират в петролни и газови полета на територията на страната, допълва още Ройтерс. В отговор и руски фирми навлизат в Индия - "Роснефт" например купи мажоритарен дял от рафинерията Nayara Energy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Отново глупости, отново измишльотини... и така всеки ден. Индия и Китай да кръвни врагове и съперници, да си представяш, че Индия ще прави нещо с Китай, е смешно. Само много празна глава може да сложи Индия в тази група.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Не не се сдушват :) По също елементарни причини :) Ако юана стане силен то фирмите ще се изнесат към други държави например САЩ или Индия. Това в никакъв случай не устройва Китай :) Сега си му е добре, дори много добре. Купува си облигации на САЩ , държи долара скъп и капиталистите инвестират в Китай. Язък,че си в инвеститорски форум а не си научил основни положения :) Ама то явно си тук по поръчка. Може да е от руското посолство.... Като свършат парите руснаците ще увиснете и вие на сухо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Щом Китай не го правят значи явно е безмислено :) По стабилно ще бъде да обменят петрола за български лев. Хахахха :) Ако бяха така елементарни нещата всички щяха да си обменят стоките в собствени валути. Уви не е така поради една основна причина !!! Гущера си е гущер и като се събудиш сутрин знаеш,че пак е гущер а не е станал 1 десета от гущера :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Аре долара започва да прави като вятъра..... санкции му е майката!!! Негова майка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Индия и Русия могат да преминат към юана като базисна валута, за да създадат механизъм за търговски разплащания в национални валути по схемата рупия-рубла, пише вестник Mint, позовавайки се на източници в индийското правителство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Русия търси подкрепа от Индия за петролния и газовия си сектор >> а не се ли сдушват, да търгуват енергоносители в юан-и? Аа?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още