IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Не искаме да бъдем засегнати от американските санкции заради Украйна

Пекин не е страна в кризата, нито иска санкциите да го засегнат, каза външният министър Уан И

10:34 | 15.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bertha Wang/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bertha Wang/Bloomberg

Китай иска да избегне това да бъде засегнат от американските санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна. Това заяви китайският външен министър Уан И – едно от най-категоричните изказвания за американските ограничения от Пекин, цитиран от Bloomberg.

„Китай не е страна в кризата, нито иска санкциите да засегнат Китай“, каза Уан И в телефонен разговор със своя испански колега Хосе Мануел Албарес. „Китай има правото да защитава своите законни права и интереси“, допълва още той.

Все повече се увеличават притесненията сред инвеститорите, че китайските компании ще бъдат застигнати от американски санкции, след като представители на Вашингтон заявиха, че Русия е поискала военна и финансова помощ от Пекин. САЩ са предупредили европейските си съюзници, че Москва е поискала въоръжени дронове в края на февруари, когато започна и инвазията в Украйна, посочват запознати.

Пекин отхвърли в понеделник първоначалното съобщение за искането, определяйки го като „дезинформация“, а Москва отрече да е търсила помощ с довода, че разполага с достатъчно ресурси.

„САЩ неколкократно разпространиха злонамерена дезинформация срещу Китай по украинския въпрос“, заяви китайското посолство в Лондон в отговор на запитване на Ройтерс, цитирано от БТА. „Китай играе конструктивна роля в насърчаването на разговорите за постигане на мир“, се допълва в изявление на ведомството.

„Водещ приоритет сега е да се постигне деескалация на ситуацията, вместо да се налива масло в огъня. Водещ приоритет е и да се работи за дипломатическо уреждане на ситуацията, вместо да се ескалира ситуацията още повече“, се казва още.

САЩ многократно са предупреждавали Китай да не помага на Русия в евентуално заобикаляне на санкциите. По-рано миналата седмица американският министър на търговията Джина Раймъндо заяви, че засега няма доказателства китайски компании да планират да помагат на Москва.

Въпреки че Китай и Русия са съюзени срещу САЩ, алиансът им се пропуква, откакто започна инвазията в Украйна. От Пекин изразиха притеснения за цивилни жертви, подкрепиха суверенитета на Украйна и засилиха дипломатическите усилия с европейските нации, призовавайки за мир.

От политическа гледна точка за китайския президент Си Дзинпин не е изгодно да има продължителен военен конфликт, който да пречи на работата на пазарите. Правителството му направи стабилността приоритет, а по-късно през годината предстои конгрес на партията – веднъж на пет години – на който се очаква Си да си гарантира безпрецедентен трети мандат.

Китай се нуждае и от добри отношения със САЩ и техните партньори, за да изпълни икономическите си цели, най-вече на фона на забавящия се растеж. САЩ и ЕС заедно формират над една трета от китайската търговия през 2020 г. спрямо 2,5% за Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Bones
преди 2 години
Така е. Само на ***.нарите, абсолютно всичко им е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
""...САЩ и ЕС заедно формират над една трета от китайската търговия през 2020 г. спрямо 2,5% за Русия..."На вас, путиняците, нещата,дето уж са ви пределно ясни,неизбежно се оказва,че са ви напълно неясни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Bones
преди 2 години
"Мирът демокрацията и стабилността са приоритет на запада..." Отивам да повърна... А Китай е пределно ясно с кого ще играе. Долърът е АУТ. Скоро ще трябва да си търсите друго поприще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Николай Караджов
преди 2 години
Ако Китай не иска да бъде засегнат от американските и европейски санкции то тогава да спазва наложените такива срещу Русия и да не се опитва да шикалкави. Мирът демокрацията и стабилността са приоритет на запада и Китай трябва да се съобразява с това, ако иска свободен и безпрепятствен достъп до европейските и американските пазари и тези в останалия свободен и демократичен свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Така е, всеки се отдръпва от токсичния Мордор. Само няколко слyгинажа тук продължават да се кланят на колене. Разбирам ги, тотални лузъри в живота, нямащи нито какво да губят нито някакви надежди за личен успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още