IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нанси ходи по тънък лед

От рационална гледна точка военна ескалация от страна на Китай засега няма смисъл, спорен е и смисълът от посещението на американката на острова

08:38 | 03.08.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пелоси в Тайпе. <em>Снимка: Central News Agency/Bloomberg</em></p>

Пелоси в Тайпе. Снимка: Central News Agency/Bloomberg

От няколко дни САЩ и Китай се предупреждават взаимно да не изострят ситуацията в Тайван и около него. Всичко се усложнява особено много от факта, че двамата най-висши представители - Джо Байдън и Си Дзинпин - бяха поели публични ангажименти. Затова американците трябваше да очакват и вероятно наистина очакваха, че Китай ще реагира не само вербално на посещението на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван.

Фактът, че това посещение - без разпознаваема и разбираема програма - не се вписва добре в политическия пейзаж, е известен и на Байдън, който обаче не може да диктува на най-висшия представител на парламента на САЩ кога и къде да пътува. Това, от своя страна, е трудно да се предаде на диктатор като Си Дзинпин, който може да диктува на подчинените си какво трябва и какво не трябва да правят.

Нещо повече, Си се намира в деликатна вътрешна ситуация, до която сам се бе докарал - например чрез твърдата си политика спрямо Covid-19 - но от която външнополитическата криза сега може да открие твърде удобен изход, поне в краткосрочен план.

И така - Китай изпрати изтребители, за да посрещнат влиятелния американски политик на остров Тайван. 82-годишната Пелоси обяви „безусловната подкрепа на САЩ за динамичната демокрация на Тайван". В Пекин подобни фрази звучат така, сякаш местната храна дим сум се сервира с кетчуп. Китайците си взеха Макао и Хонконг, а бунтовните провинции Тибет и Синдзян засега са на пауза.

От гледна точка на комунистическото ръководство завземането на Тайван е само въпрос на време. Островът принадлежи на Народната република, заявява Пекин. Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, очаква ответни мерки след заминаването на Пелоси от Тайпе. Китай ще засили военното си присъствие в региона; възможни са китайски маневри с бойни кораби и самолети.

Посещението на Пелоси ясно показва, че и тук демокрацията се противопоставя на автокрацията, точно както в Украйна. Русия надминава своя партньор Китай в империалистическата си позиция: първо Украйна, после Молдова, после Грузия, после Арктика - това е ефектът от речите на кремълските клептократи.

Действително посещението на толкова високопоставен американски политик в Тайпе рискува да изостри конфликта за острова, който Китай смята за свой. Особено в момент, когато китайско-американските отношения вече са силно обтегнати.

През годините в конфликта в Тайван се установи крехко статукво, което, макар и незадоволително от гледна точка на мнозина, досега успешно предотвратяваше военна конфронтация.

Казано по-просто, Китай изисква от държавите, които искат да поддържат официални дипломатически отношения с Пекин, да не поддържат официални дипломатически отношения с Тайпе, т.е. искат това и от САЩ. Всяко нарушение, независимо дали от страна на китайците или американците, което може да се тълкува от другата страна като нарушение на настоящото статукво, застрашава крехкото равновесие в конфликта.

В края на краищата и двете страни са в контакт

Затова сега Китай разполага голямо военно оборудване около Тайван. Не може да се предполага, че обявените „маневри“ ще бъдат прелюдия към военна инвазия в Тайван. От рационална гледна точка военна ескалация или стъпка в тази посока от страна на Китай засега нямат смисъл. Икономиката е под натиск, бюджетите са претоварени и експертите се съмняват, че китайската армия дори би била в състояние да се справи успешно в сложен военен конфликт за по-дълъг период от време.

Но Китай под ръководството на Си отдавна не действа рационално, поне от гледна точка на Запада. Идеологическите цели имат приоритет. А в управляващата Комунистическа партия волята за „обединение" на Китай и Тайван, както тя го нарича, е огромна. Експертите предупреждават, че националистическите сили, които укрепнаха при управлението на Си, отдавна жадуват за война.

Заради всичко това е необходим такт както от американска, така и - най-вече - от китайска страна. Двете страни, както беше съобщено няколко пъти във вторник, са в постоянен контакт. Това е добре и се надяваме да се избегнат недоразумения.

Остава въпросът каква е ползата от всичко това за тайванците, които в голямото си мнозинство искат всичко друго, но не и „обединение" със своите „сънародници" на континента. Каквото и да се случи през следващите дни, те ще трябва да се справят с последиците от посещението на Пелоси в родината си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
йахаха, брикс, нали... добре че редовно ви хранят с опорки, иначе реаоноста ще ви побърка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Кацна със един самолетоносач , 3 разрушителя , 3 подводници и незнам си колко фрегати ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Тия па дръпнaтите какво са се разкокошинили. Няква некромансерка от сектата на демократите кацнала на острова. Голяма работа. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Смисълът на действията на тая отврaтителна стaрица е единствено ПРОВОКАЦИЯТА. Ясен е и резултатът - още по-силно консолидиране на блокът Русия-Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
И кой договор нарушиха САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Repoman
преди 1 година
По-скоро изглежда че САЩ си търсят поводи за война, което може би следва от икономическото положение и камарите дългове които трябва да чистят. САЩ нарушават договорките, не Китай, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Petar2015
преди 1 година
Може да се окаже, че Путин тайно е подкупил Пелоси да запали нов пожар в Тайван и да отклони американските оръжейни доставки от Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още