IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP може да продаде активи в Аляска за близо 12 млрд. долара

Компанията се опитва да набере средства за покриване на разходите, свързани с овладяване на петролния разлив в Мексиканския залив

12:44 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
BP може да продаде активи в Аляска за близо 12 млрд. долара

BP води преговори за продажба на свои активи на щатската петролна компания Apache Corp., за да набере средства за покриване на разходите за справяне с петролния разлив в Мексиканския залив, предаде Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с преговорите.

Водят се преговори за дял от бизнеса на BP в Аляска срещу близо 12 млрд. долара, е съобщил единият от източниците.

Apache е купувала и преди активи на BP и, според анализатори на сектора, е “много силна финансова и ликвидна компания”.

BP се отказа да раздава дивидент и миналия месец обяви, че ще продаде някои активи, за да набере 10 млрд. долара за покриване на разходите за почистване на разлива, за глоби и обезщетения. Разходите на компанията покрай разлива досега възлизат на над 3 млрд. долара, създаден е и фонд на стойност 20 млрд. долара за изплащане на обезщетения.

От двете компании са отказали коментар относно преговорите.

През 2003 г. Apache купи активи на BP в Мексиканския залив и Северна море за 1,3 млрд. долара. Миналия месец Apache приключи закупуването на активи в Мексиканския залив на стойност 1,05 млрд. долара от Devon Energy Corp.

BP притежава 26 на сто от находището Prudhoe Bay и съседни находища в Аляска заедно с Exxon Mobil Corp., ConocoPhillips и Chevron Corp. Находището е най-голямото в САЩ и се експлоатира от 1977 г. Капацитетът му е около 400 хил. барела дневно. Производството му обаче намалява годишно с 10 на сто, по данни от сайта на BP. Поради тази причина и тъй като то е на над 30 години, експерти коментират, че ще са изненадани, ако Apache купи дела в него.

Prudhoe Bay и другите находища в Аляска са били най-големият източник на петрол за BP от западното полукълбо през 2009 г. след Мексиканския залив.

По-рано този месец източник, запознат със ситуацията, заяви, че BP обмисля продажбата на активи в Колумбия, Венецуела и Виетнам, както и на дела от 60% в Pan American Energy – вторият по големина производител на петрол в Аржентина.

В момента BP работи по поставянето на нова „запушалка“ на потъналата в Мексиканския залив платформа, която се очаква да събира всичкия изтичащ петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още