IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скок на европейските и американски пазари

Обявеният край на рецесията в Щатите внесе оптимизъм сред инвеститорите

19:31 | 20.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Скок на европейските и американски пазари

Със значителни повишения започна новата работна седмица за световните фондови пазари. След ръста в Азия с печалби завърши и борсовата сесия на Стария континент.

Причина за оптимизма станаха констатации за края на рецесията в САЩ, както и разсейване на краткосрочните опасения за ситуацията с държавните дългове в еврозоната.

Паневропейският Stoxx Europe 600 нарасна с 1,3% до 266,22 пункта.

На регионално ниво британският FTSE 100 се покачи с 1,71% до 5602,54 пункта, френският CAC 40 нарасна с 1,77% до 3788,01 пункта, а германският DAX увеличи стойността си с 1,37 на сто до 6294,58 пункта.

Положителен коментар за Великобритания също стана причина за подобряване на настроението на инвеститорите. От рейтинговата агенция Moody’s заявиха, че перспективата пред рейтинга ААА на страната остава стабилна въпреки оставащите предизвикателства пред икономиката.

Към момента на американската сесия с ръстове се отчитат и щатските индекси, макар и леко по-умерени спрямо началото на търговията. Печалбите на основните борсови индикатори са около 0,9%.

Сред големите печеливши са акциите на компанията за софтуер и приложения за бизнес анализи Netezza Corp, които поскъпват с близо 13 на сто. Повишението по позицията стана факт след новината, че IBM предлага 1,7 млрд. долара, за да придобие фирмата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още