IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ излизат на печалба от спасяването на финансовата система?

През следващата седмица се очаква нова оценка на разходите по програма TARP, според мнозина правителството може и да е на плюс

08:02 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ излизат на печалба от спасяването на финансовата система?

Администрацията на американския президент Барак Обама по всяка вероятност ще понижи оценката на разходите за програма TARP, която бе насочена към финансовия сектор на страната. Това се очаква да стане през следващата седмица, когато срокът на програмата изтича, пише Financial Times.

Сред много от американските политици и икономисти през последните месеци има голямо недоволство, защото програмата за подпомагане, която бе на стойност 700 млрд. долара, се приписва изцяло на демократите. Тя обаче бе стартирана още по времето на президента Буш и бе създадена благодарение на републиканците.

Оценките на бюджетната комисия в Конгреса показват, че цената за финансовото министерство е в размер на 66 млрд. долара. Следващата седмица обаче се очаква нова, по-ниска оценка, съобщават запознати с въпроса.

Някои представители на администрацията дори очакват правителството да излезе на печалба от спасяването на финансовия сектор. Това обаче зависи от листването на фондовата борса на General Motors и продажбата на дела от AIG.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър е на мнение, че програмата е „една от най-ефективните спасителни програми във финансовата история”, допълва CNBC.

Гайтнър посочва, че благодарение на програмата най-сериозните проблеми на финансовата криза са били отстранени основно с частен, а не с държавен капитал. Освен това делът на държавата вече е свит до съвсем минимални спрямо началната фаза на TARP нива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още