IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: САЩ на практика са собственост на Китай

Двата века, през които Великобритания и САЩ са били най-влиятелните икономики в света, са аномалия и това скоро ще се промени, смятат Том Уинифрайт

16:50 | 27.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Анализатор: САЩ на практика са собственост на Китай

Превъзходството на Съединените Щати като икономическа сила номер едно в света вероятно ще приключи по-скоро, отколкото мнозина анализатори предполагат. Това прави златото по-добра инвестиция от долара, въпреки рекордните му цени от последните дни, казва Том Уинифрайт изпълнителен директор на New Rivington Street Holdings, цитиран от CNBC.

Златото се търгуваше на нови рекордни нива в понеделник близки до 1300 долара за унция, докато среброто поскъпна до 30 годишен връх, след като миналата седмица Федералният резерв намекна, че може да прибегне до ново количествено облекчаване и това породи опасения за по-нататъшното отслабване на долара.

Бюджетният дефицит и държавният дълг на САЩ продължават да нарастват, а властите не са готови да се справят с тези проблеми и предпочитат да печатат пари“, казва Уинифрайт.

„Америка на практика е собственост на Китай“, казва той.

Икономистът припомня, че през 1900 г. британската лира е била основна резервна валута в света, но че през 1948 г. това вече не е било така, тъй като Британската империя не е съществувала.

„САЩ постъпват също като Великобритания“, казва Уинифрайт. „Америка харчи много повече, отколкото може да си позволи, и предпочита да не обръща внимание на проблема“.

През 1832 г. Китай и Индия бяха двете най-големи икономики в света и до 2032 г. те ще си възвърнат този статут, прогнозира той.

„Двата века, през които Великобритания и САЩ са били най-влиятелните икономики в света са аномалия и това скоро ще се промени“, казва Уинифрайт.

„Залезът на империите се случва много по-бързо от колкото повечето хора предполагат. Вярвам, че след 20 години златото ще е много по-добра инвестиция от долара“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Щатите ще продължат да бъдат "1" дотогава, докато задлъжняването им не започне сериозно да плаши доставчиците на стоки. Такова сгромолясване навътре още не сме виждали...Но, май ще е скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още