IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Питър Даймънд: Бавно и мъчително възстановяване очаква САЩ

Според носителя на Нобелова награда за икономика за 2010 г. САЩ имат нужда от допълнителни държавни стимули за икономиката

10:34 | 12.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Питър Даймънд: Бавно и мъчително възстановяване очаква САЩ

Бавно и мъчително възстановяване предстои на американската икономика, предупреди носителят на Нобелова награда за икономиката за 2010 г. – американският икономист Питър Даймънд, след като вчера му бе връчено почетното отличие на Шведската кралска академия на науките, предаде Ройтерс.

Нобеловата награда за икономически науки за тази година година бе присъдена в понеделник на двамата американски икономисти Питър Даймънд и Дейл Мортенсен, както и на британеца от кипърски произход Кристофър Писаридес.

„Смятам, че процесът ще бъде бавен, което ще е болезнено за икономиката като цяло и мъчително за онези, които срещат трудности при намирането на работа“, посочи Питър Даймънд по време на конференция в Масачузетския технологичен институт, където преподава.

70-годишният икономист все пак вярва, че добрата адаптивност на американската икономика ще помогне за нейното възстановяване: „Работещи и работодатели се адаптират към онова, което ще проработи, за да може икономиката да функционира", добави Даймънд.

Неговият сънародник Мортенсън също се опасява за лошото състояние на пазара на труда, като посочва, че намаляването на безработицата в САЩ до обичайните й равнища ще отнеме известно време.

Според Питър Даймънд щатската икономика се нуждае от допълнителни държавни стимули, с които да се разреши задълбочаващия се проблем със закриването на работни места от местните власти.

Той е на мнение, че федералното правителство трябва да се намеси, за да помогне на местните власти в САЩ да запазят работните места на учителите, пожарникарите, полицаите и социалните работници.

Именно големите съкращения на държавни служители станаха причина за неочаквания спад на заетостта в САЩ през септември. Според Даймънд одобрените от администрацията на Барак Обама стимули за 814 млрд. долара през пролетта на 2009 г. безспорно са били „изключително ценни“.

Питър Даймънд бе номиниран от американския президент Барак Обама за член на управителния съвет на Федералния резерв преди няколко месеца. Назначението му обаче бе блокирано от републиканците в Сената с мотива, че той е недостатъчно квалифициран.

Тримата носители на Нобелова награда за икономика за 2010 година бяха удостоени с отличието заради разработките им в областта на теорията на пазарите и в частност – на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Жоро Йорданов
преди 13 години
Явно човека си е квалифициран, но най-вероятно републиканците са имали техен кандидат за тази позиция. Мислиш, че в америка нещата не стават както навсякъде по света ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Баси Американците !!!Неквалифициран!!! Ами то тук трябва да изволнят половината ръководители на Държавни Структури ...то с детска педагогика, логопедия, агроинженерство и кви ли не специалности оправят държавата. Да не говорим за другите дето имат образование а един ден стаж работен нямат ама дават акъл и консултират....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още