IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордна глоба за бившия шеф на Countrywide Financial

Анджело Мозило ще плати глоба от 22,5 млн. долара и ще върне 45 млн. долара печалба от продажба на акции на завишени цени, предвижда споразумение със SEC

12:43 | 16.10.10 г.
Рекордна глоба за бившия шеф на Countrywide Financial

Бившият главен изпълнителен директор на американския ипотечен кредитор Countrywide Financial Corp. Анджело Мозило е постигнал споразумение с щатската Комисия по ценни книжа и борсови операции (SEC) за уреждане на обвиненията,че е подвел инвеститорите, в размер на рекордните 67,5 млн. долара, предаде Bloomberg.

71-годишният Мозило ще плати глоба в размер на 22,5 млн. долара и ще върне 45 млн. долара печалба от продажбата на акции на завишени цени, предвижда споразумението.

Бившият финансов директор на компанията Ерик Сираки и бишият оперативен директор Дейвид Самбъл също са постигнали споразумения. Нито един от тримата, които трябваше да се изправят пред съда на 19 октомври, не призна да е извършил нарушение.

SEC повдигна обвинения срещу тримата през юни 2009 г., като заяви, че те публично са убеждали инвеститорите в качеството на заемите на Countrywide, въпреки че са знаели, че ипотечният кредитор е генерирал все повече високорискови заеми поне от началото на 2005 г.

Глобата от 22,5 млн. долара на Мозило е най-голямата, налагана на висш служител на публична компания в САЩ в споразумение със SEC, посочват от комисията. Освен това Мозило няма правото да работи като директор в публична компания.

„Рекордната глоба на Мозило е подобаващ завършек за корпоративен директор, който нарочно е пренебрегнал задълженията си към инвеститорите, прикривайки неща, които е знаел от управлението – надвиснало бедствие, в което Countrywide се огъваше под тежестта на все повече отписвания на рискови ипотеки и трупащи се просрочия и влошаващ се бизнес модел”, е коментарът на SEC.

Мозило, който попада сред най-скъпо платените изпълнителни директори на десетилетието, беше сочен и за един от виновците за глобалната криза.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още