IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Electric засили оптимизма за икономиката с финансовите си отчети

Приходите на индустриалния конгломерат в края на 2010 отчитат първото си увеличение за последните девет тримесечия

17:01 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
General Electric засили оптимизма за икономиката с финансовите си отчети

General Electric изненада своите акционери с по-голяма от очакваното печалба и приходи през четвъртото тримесечие на 2010 година, след като поръчките й за производство на оборудване се увеличиха значително, а финансовото подразделение подобри своето представяне.

Нетната печалба на индустриалния конгломерат от продължаващи дейности се покачва с 31% на годишна база до 3,9 млрд. долара, или 36 цента на акция, през последните три месеца на 2010 г.

Увеличението спрямо същия период на 2009 година възлиза на 31%, пише CNNMoney.

Пазарните очаквания на анализатори, анкетирани от Thomson Reuters, бяха за печалба от 32 цента на акция за тримесечието след изключване на еднократните приходи и разходи.

Ако те бъдат включени, нетната печалба нараства още по-силно с 51% на годишна база до 4,5 млрд. долара.

Приходите на индустриалния гигант се покачват с 1% на годишна база до 41,4 млрд. долара, което е първото им увеличение за последните девет тримесечия.

Анализаторите очакваха компанията да отчете 4% спад на приходите до 39,9 млрд. долара.

„GE приключи 2010 с три последователни тримесечия на силен ръст на печалбата”, коментира председателят и главен изпълнителен директор на компанията Джеф Имелт, като подчерта най-вече печалбата в индустриалния сегмент и силата на поръчките за оборудване.

Индустриалните поръчки се увеличават с 12% спрямо същия период на предходната година, с 20% скок в новите поръчки за оборудване и 5% увеличение на поръчките за услуги.

Подразделението на General Electric за финансови услуги GE Capital, което бе тежко засегнато от ипотечната криза, продължава да подобрява резултатите си и през четвъртото тримесечие нетната му печалба се увеличава до 1,1 млрд. долара от 100 млн. долара печалба година по-рано.

General Electric очаква да завърши продажбата на контролния си дял в медийната компания NBC Universal на Comcast през този месец, след като получи одобрение от регулаторните органи в САЩ по-рано през тази седмица.

Акциите на General Electric се повишават с близо 5% до 19,29 долара в началото на днешната сесия на Нюйоркската фондова борса.

General Electric произвежда редица продукти, вариращи от реактивни двигатели и технологии за здравеопазването до електрически крушки и електрически автомобили. Поради това на GE се гледа като на барометър за общото състояние на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още