IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на General Electric ще оглави нов икономически съвет към Белия дом

Джефри Имелт бе номиниран от Барак Обама за ръководител на президентски екип по заетостта и конкурентоспособността

14:37 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на General Electric ще оглави нов икономически съвет към Белия дом

Президентът на САЩ Барак Обама ще номинира главния изпълнителен директор на General Electric Джефри Имелт за ръководител на новия си икономически съвет, който ще бъде фокусиран върху подпомагане на икономическия растеж чрез бизнес инвестиции.

Новият „президентски екип по заетостта и конкурентоспособността“ ще търси начини за насърчаване на бизнеса да наема и инвестира в конкурентни предимства, предава Ройтерс.

„Опитът на Имелт в GE и разбирането му за жизненоважната роля, която частният сектор играе в създаването на работни места и в повишаването на конкурентоспособността на Америка го правят достоен за предизвикателството да оглави този нов съвет“, е казал Обама в изявление.

Изборът му затвърждава усилията на президента да подобри връзките с бизнес общността, с която Белият дом има обтегнати отношения през последните две години.

По-рано днес от Белия дом обявиха, че Пол Волкър – бившият председател на Федералния резерв, ще се оттегли от ръководната роля в Съвета за икономическа политика към президента на САЩ. Съветът се разтуря през февруари, като Имелт бе част от него.

„С президента сме за пълноценен диалог между бизнеса, работещите и правителството, който да осигури на Съединените щати най-конкурентната и иновативна икономика в света“, е казал Имелт.

„Винаги има здравословно напрежение между обществото и частния сектор. Ние всички обаче споделяме отговорността за конкурентоспособността на нашата икономика, особено по време на криза. Моментът сега е точно такъв“, посочва той.

Според Белия дом съветът, оглавяван от Имелт, ще поощрява растежа чрез обучение на работниците да се конкурират глобално, както и чрез създаване на качествени работни места и бизнеси в САЩ.

Новият президентски съвет ще поеме щафетата оттам, докъдето стигна старият. Съветът на Волкър бе фокусиран върху растежа, като последните две години преминаха в изтеглянето на САЩ от най-голямата рецесия от 30-те години насам.

Обама благодари на Волкър и каза, че ще продължи да разчита на него за съвет.

„Пол допринесе със своя талант и огромен опит в много предизвикателства - от смелата му представа за това как трябва да реформираме финансовата система до задълбочената му визия как икономиката да заработи отново за хората“, е изтъкнал президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още