IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паника на световните борси заради задълбочаващата се криза в Япония

Щатските индекси потъват с около 2% в началото на сесията, още по-тежки поражения търпят индексите в Европа

16:57 | 15.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Трейдър на фондовата борса в Ню Йорк. <i>Снимка: БТА</i></p>

Трейдър на фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: БТА

Паника обхвана инвеститорите на щатските борси в началото на днешната търговия, след като ядрената криза в Япония се задълбочи заради последиците от земетресението на 11 март.

Водещият борсов индекс в Токио завърши азиатската сесия с болезнен спад над 10%, а тежки поражения търпят и борсите в Европа, където немският борсов показател DAX потъва с близо 5%.

Цената на петрола също реагира на понижените очаквания на инвеститорите за икономиката на Япония и за търсенето на петрол. Американският лек суров петрол с доставка през април поевтинява с 4% до 97,57 долара за барел.

Индексът на 30 от най-големите и ликвидни американски борсови компании Dow Jones IA се понижава с 1,8% до 11 777 пункта час след началото на сесията. За втори пореден ден най-губещи в неговия състав са акциите на General Electric заради участието й в конструирането на ядрените реактори в авариралата АЕЦ Фукушима.

Акциите на General Electric поевтиняват с 3,1% до 19,30 долара на Нюйоркската фондова борса.

От петък насам на територията на ядрената централа станаха четири експлозии, от които са пострадали три от шестте й ядрени реактора. Съществуват опасения, че повредените реактори могат да се превърнат в източник на силна радиация.

Широкият щатски индекс S&P 500 потъва също с 1,8% до 1 273 пункта, воден от енергийните компании и индустриалните конгломерати. Разпродажби в технологичния сектор понижават Nasdaq Composite с 1,9% до 2 649 пункта.

Сесията в понеделник завърши с понижения на цените на акциите заради растящия брой на жертвите и икономически последици от бедствията в Япония.

Малко по-късно днес се очаква лихвеното решение на Федералния резерв, като анализатори предвиждат, че лихвените проценти в САЩ ще останат на рекордно ниските си нива в интервала от 0% до 0,25% и през този месец.

По-важни за пазарите ще бъдат коментарите на централната банка относно растящите инфлационни рискове в световен мащаб и начините за справяне с тях. Преди началото на днешната сесия стана ясно, че цените на вносните стоки в САЩ са скочили силно за пети пореден месец, увеличавайки се с 1,4% на месечна база през февруари.

Другите икономически данни за САЩ от днес показаха, че фабричният сектор в региона на клона на Федералния резерв в Ню Йорк е ускорил темповете си на ръст през март.

Лихвените проценти по десетгодишните американски държавни облигации се понижават до 3,24% днес от 3,35% в края на вчерашната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още