fallback

Грийнспан: Фалитът на Гърция е „почти сигурен“

Дълговата криза в Гърция има потенциала да върне американската икономика обратно в рецесия, предупреждава бившият шеф на Фед

16:25 | 17.06.11 г. 38
Автор - снимка
Създател

Алън Грийнспан, бившият председател на Федералния резерв на САЩ (Фед) заявява, че фалитът на Гърция е „почти сигурен“ и че подобно развитие може да повлече щатската икономика обратно в рецесия, съобщава Bloomberg.

„Проблемът е, че е изключително невероятно политическото решение да проработи“ така, че кризата в Гърция да бъде овладяна, казва Грийнспан. „Шансовете Гърция да не фалира са много малки“.

След като гръцкият премиер Георгиус Папандреу не успя да получи подкрепа за допълнителни мерки за затягане на фискалната дисциплина, при което опасенията, че силно задлъжнялата страна няма да успее да посрещне задълженията си нараснаха дори още повече, доходността по 2-годишните гръцки правителствени облигации за първи път в историята се повиши над 30%.

Шансовете Гърция да фалира са „толкова високи, че почти трябва да признаем, че сме в абсолютно задънена улица“, казва Грийнспан, който управляваше щатската централна банка от 1987 г. до 2006 г. Това може „да изправи някои американски банки до стената“, допълва той.

Дълговата криза в Гърция има потенциала да върне американската икономика обратно в рецесия, казва Грийнспан. Без гръцкия проблем „вероятността за рецесия в САЩ всъщност е съвсем малка“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още