IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разработват план за действие при просрочване на плащания по вътрешния дълг

Големите въпроси са за кои разходи да бъдат отпускани средства с предимство и ще могат ли да бъдат приемани просрочени държавни облигации като залог при кредитиране

10:25 | 21.07.11 г. 3
<p>
	Централата на Федералния резерв във Вашингтон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Федералния резерв във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Американският Федерален резерв, който изпълнява ролята на централна банка, и министерството на финансите на страната разработват план за действие, ако се стигне до евентуално просрочване на плащания по държавните облигации, съобщи президентът на поделението на Фед във Филаделфия Чарлз Плосър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Съставяме план за действие при настъпване на извънредни обстоятелства. Това е доста интензивен процес, в който участват много хора“, каза Плосър.

По думите му Фед и министерството на финансите разработват техническите процедури, според които ще се решава за какво ще бъдат отпускани най-напред средства.

Той отбеляза също, че Фед трябва да реши как да разглежда държавните задължения след евентуален технически фалит. „Ще гледаме ли на тях, като че ли не е настъпил фалит, преструвайки се, че нищо не се е случило, или ще признаем, че по тях е настъпил фалит и няма да ги приемаме като гаранция за кредити?“, уточни проблема Плосър.

Според него ако таванът по вътрешния дълг не бъде увеличен, Фед ще бъде изправен пред редица проблеми.

„Дори не знаем какви биха могли да бъдат последиците от фалита. Те могат да бъдат доста сериозни, могат да бъдат по-малко сериозни. Искаме ли наистина да експериментираме с това?“, пита той.

Плосър обаче добави, че има „добро предчувствие“, че администрацията на президента на страната Барак Обама и Конгресът в крайна сметка ще постигнат компромис за вдигане на тавана на вътрешния дълг, който в момента е 14,3 трилиона долара.

Без увеличаването му след 2 август правителството няма да разполага със средства за финансиране на дейността си и няма да може да осигурява изплащанията по държавните облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Пълен театър е. Ако до сега не са разбрали какво да правят, никакъв "интензивен процес, в който участват много хора" няма да ги спаси.А те определено ще се спасят, поне богатите де. За обикновените хорица дето трябва да изплащат дълговете не говорим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
ezdachat
преди 12 години
Целенасочен театър за пред другите - едва ли, оначе, хората наистина дискутират проблемите, а после вземат решението, което е най-изгодно за тях. Винаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
B.Georgiev
преди 12 години
Имам усещането, че всичко е поредният американски театър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още