IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: САЩ ще премахнат тавана на дълга

Той не ограничава ефективно увеличаването на правителствения дълг, защото не е свързан с нивото на разходите, одобрени от Конгреса, смятат от агенцията

12:00 | 18.07.11 г. 6
<p>
	Президентът на САЩ Барак Обама и председателят на Камарата на представителите Джо Бонър по време на поредния кръг от преговорите.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Барак Обама и председателят на Камарата на представителите Джо Бонър по време на поредния кръг от преговорите. Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Moody's предположи, че САЩ ще премахнат установеното със закон ограничение на правителствения дълг, за да намалят несигурността сред притежателите на ценни книжа по него, съобщи Ройтерс.

САЩ е сред малкото държави, в която Сенатът определя таван по дълга на правителството, което създава „периодична несигурност“ за способността на правителството да посреща задълженията си, се посочва в съобщението на Moody's.

„Бихме намалили оценката си за събитийния риск, ако правителството промени своята рамка за управление на дълга си в посока намаление или елиминира тази несигурност“, твърди анализаторът на Moody's Стивън Хес в съобщението.

През миналата седмица агенцията предупреди, че ще понижи кредитния рейтинг на САЩ, който е възможно най-високият в момента, ако правителството пропусне плащания по своите задължения, увеличавайки натиска върху републиканците и Белия дом да постигнат споразумение за бюджета на страната.

От Moody's обявиха, че винаги са смятали риска за фалит по американския дълг за много нисък, защото Конгресът редовно увеличаваше тавана на дълга през последните десетилетия, обикновено без някакви конфликти.

„Но настоящото несъгласие между Камарата на представителите и администрацията на президента Барак Обама за ограничението по дълга създава висока степен на несигурност и ни принуждава да повишим оценката си за събитийния риск“, каза Хес.

От Moody's предположиха, че в такъв случай правителството може да потърси други начини за ограничаване на дълга.

В съобщението се посочва като пример Чили. „Другаде нивото на дефицит се ограничава от „финансово правило“, което означава, че увеличаването на дълга се задържа, без да бъде ограничавано технически“, се казва в съобщението, като се добавя, че това правило действа ефективно в Чили.

От агенцията цитират и европейските критерии от Мастрихтския договор, който определя, че съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт не трябва да надхвърля 60%, макар да се отбелязва, че правилото често е нарушавано от правителствата.

Според Moody's в САЩ таванът на дълга не ограничава ефективно увеличаването на правителствения дълг, защото законодателите редовно увеличават тавана и защото той не е свързан с нивото на разходите, одобрени от Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 4
my-SHOP
преди 12 години
Ето и отговор на въпроса ти откъде са се натрупали тия дългове - Китай купува дългове на САЩ и Европа, арабстките страни си оправят региона като инвестират и правят от пустинята рай. Вече е късно "стария свят" да се осъзнае, въпрос на време е така наречените "изостанали държави - слуги" да поемат господството. От едната страна са производители на РЕАЛНИ блага, от друга страна са страните с ресурсите - Европа и CAЩ нямат нито едното, нито другото. Трява да се случи някакво чудо сегашните лидери да си останат лидери. Опитите да се правят "революции" да много опасни и може да се случи нещо много страшно. Всички тия размирици в Либия и къде ли още не - си като игра с огъня. Въпросът е дали политиците на "затъващите гиганти" си дават сметка за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
my-SHOP
преди 12 години
Това което колегите са коментирали е вярно. Но "най-богатите" държави всъщност съвсем не са най-богати реално. Сегашните истински богади държави са така наречените бързоразвиващи се държави - Китай, Южна Корея, Индия, Бразилия и т.н., другите реално богати държави са страните с добив на петрол. Цялата тази съвкупност от държави, които набраха огромен паричен ресурс бяха създадени - европейските лидери и най вече от САЩ. Така нарачения "развит" свят се превърна само в консуматор, но не и производител, тези страни нямат и природни ресурси. Не може само с "услуги" да се просперира , трябва производоство. От друга старана за страните добиващи петрол - всичкия тоя шум за цената на петрола налива все повече и повече пари в тях. До скоро тези страни и производителите на стоки и производителите "слушкаха" и правеха каквото им кажат "Великите сили". Но все повече вече не позволяват външна намеса и си правят каквото искат. Нещо повече консентрираха огромни финансови резерви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
I
преди 12 години
hellwitch, при истинския КАПИТАЛИЗЪМ, парите са със златно покритие, не се печатат долари обезспечени с нищо, както е сега. Това, което е в момента финансовата система е криминален монопол върху паричните знаци, лихвения процент и частичен банков резерв. Тази система се прилага от 300 години в Англия и от почти 100 години в Америка. Криминалния монопол на ФЕД (Федералния Резерв на Щатите) върху паричните знаци е от 1913 година.Доларите без златно покритие не са разрешени от Конституцията на САЩ. От 100 години САЩ се управлява от Агенти на Короната. Единствения истински президент на Америка през тези 100 години е Кенеди, който премахва монопола на ФЕД и за това е убит. След смъртта на Кенеди, следващия президент възстановява монопола на частната банка ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Това е и причината богатите(инвеститорите) да търсят реални активи(компании, собственост - движима и недвижима, технологии), а не кеш.А това пък води до балони в активите, който са на мода. Както с IT kompaniite 98-*** или недвижимите имоти 2008/09. Следващия балон най вероятно ще е в ресурсите и благородните метали, но има още поне 3-4 години за да се надуе стабилно преди следващата криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Всичкия този дълг идва от системата на капитализма.По идея парите са еквивалент на активите т.е. срещу определени пари има някакви активи.Да но при капитализма има заеми, при които се дължи лихва. Е таза лихва е без покритие в активи. И се получава така, че се създава дълг - лихвата срещу която няма реален актив, с който да се заплати. Този ефект се уравновесява, чрез инфлацията. Да ама, чрез различни механизми за да се избегне висока инфлация тя се манипулира да е ниска. А това води до сегашната ситуация - много дълг без покритие. Естествения процес е, че инфлацията в някакъв момент да експлодира и така дълговете драстично ще се намалят. Но и доходите също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 12 години
Тази игра с дълговете е такава полюция, а корифеите от света на финансите и капитала така са се заиграли, че не усетиха как целия гнилоч на системата изплува едновременно и навсякъде. Само не стана ясно как така всичкото свят, дето се води напреднало и най-развито е заборчлясало до степен да не може да си върне дълговете никога!Обаче и не става ясно, след като най-богатите държави се оказват неспасяеми длъжници, кой е този тайнствен баровец, дето ги е имал тези пари, та да ги раздава във вид на заеми, без да има надежда да си ги върне някога. И още въпроси:От каква ли дейност е изкарал толкоз много пари? Колко ли по принцип има, щом може да даде толкова много от тях, които по-вероятно да не види никога, и пр. от сорта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още