fallback

Как Рейгън би се справил с дълговата криза

Говорителят на Конгреса Джон Бонър посочва, че планът на демократите за щатския дълг е изпъстрен със „съмнителни счетоводни трикове“

13:33 | 26.07.11 г. 28
Автор - снимка
Създател

Обама и Бонър все още гледат в различни посоки. Снимка: Ройтерс

Един от най-нашумелите икономически съветници на Роналд Рейгън коментира пред CNBC, че бившият американски президент би започнал преговорите за сделката за щатския дълг много по-рано от Барак Обама.

В понеделник вечерта Обама направи обръщение към нацията, в което призова лидерите на републиканците и демократите да постигнат компромис за повишаване на дълговия таван, за да бъде избегнат „безразсъден и безотговорен“ национален фалит.

В обръщението, направено седмица преди изтичането на крайния срок за вдигане на дълговия лимит, Обама цитира бившия президент Рейгън: „Бихте ли понижили дефицитите и лихвените проценти, като повишите данъците на тези, които не плащат това, което справедливо им се полага, или по-скоро бихте приели по-големи бюджетни дефицити, по-високи лихвени проценти и по-висока безработица? Мисля, че знам вашия отговор“.

„Мисля, че Роналд Рейгън промени траекторията на Америка - нещо, което нито Ричард Никсън, нито Бил Клинтън успяха да направят“, казва Обама в по-ранно интервю.

„Рейгън щеше да започне преговорите много по-рано от президента Обама“, казва Мери Джо Джакоби, бивш икономически секретар в администрацията на Рейгън.

„Той също така щеше да е много озадачен от факта, че повече от 800 дни САЩ функционират без одобрен федерален бюджет. Рейгън беше добър в постигането на компромиси“, казва Джакоби.

Провалът на преговорите между републиканците и демократите се дължи на непреклонната позиция на републиканците, че публичните разходи трябва да се ограничат, а данъците да останат на сегашните си нива.

Джакоби, която е републиканец, цитира статистически данни, според които през 1986 г. 5% от американците с най-високи доходи са плащали 43% от всички данъци, докато сега вторият процент се е повишил до почти 60.

Тя вярва, че повече от половината от американските данъкоплатци укриват данъци.

Сега действащата данъчна система в САЩ е „твърде сложна и създава предпоставки за укриване на данъци.“ „Проблемът обаче е с разходите, не с данъците“, допълва тя.

„За да се оправят нещата, вероятно ще са необходими 10 години, но трябва да започнем сега“, казва Джакоби.

Според предложението на демократите дълговият таван ще бъде повишен, а разходите ще бъдат намалени с 2,7 трлн. долара.

Говорителят на Конгреса - републиканецът Джон Бонър, посочва, че планът на демократите е изпъстрен със „съмнителни счетоводни трикове“.

„Планът на демократите има за цел да отложи решението на проблема за след изборите през 2012 г.“, коментира Джакоби. Голяма част от бюджетните съкращения ще са вследствие на това, че скъпо струващите войни вече няма да бъдат водени.

Планът, предложен от републиканците, включва повишаване на дълговия лимит с около 1 трлн. долара и ново гласуване след шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още