fallback

Разследват S&P за изтичане на информация относно понижения рейтинг на САЩ

Щатската комисия за ценни книжа и фондови борси иска като начало да знае кой е разполагал с тази информация преди тя да бъде оповестена официално

15:58 | 12.08.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Щатската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) е поискала от рейтинговата агенция Standard & Poor’s да разкрие кои нейни служители са знаели за решението й за понижаване на рейтинга на САЩ, преди то да бъде обявено миналата седмица. Искането е част от разследване за потенциална търговия с вътрешна информация, съобщава Financial Times.

Запитването е отправено от разследващия отдел на SEC, която упражнява надзор над рейтинговите агенции.

Според източник на FT, надзорният орган иска като начало да знае кой точно е разполагал с информацията, въпреки че за момента все още няма конкретни данни за търговия с вътрешна информация.

Да се докаже, че някой е изнесъл информацията за понижаването на рейтинга на САЩ, или че е търгувал с акции, знаейки за нея, преди официалното й обявяване може да се окаже трудно. Много трейдъри очакваха понижението на рейтинга и е напълно възможно да са правени залози срещу редица акции и валути без наличието на вътрешна информация. Когато става въпрос за търговия с вътрешна информация обикновено се наблюдава по-предвидима връзка между цената на определени акции и дадено събитие.

Комисията получи правото да разследва рейтинговите агенции през 2007 г., а след приемането на закона Dodd-Frank през 2010 г. правомощията й бяха разширени

Освен SEC, разследване срещу рейтинговата агенция води и Банковата комисия към американския Сенат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още