IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво мислят големите за понижаването на рейтинга на САЩ?

Вижте мненията на Уорън Бъфет, Джордж Сорос, Бил Грос и водещи политици като Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер

10:22 | 10.08.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Какво мислят големите за понижаването на рейтинга на САЩ?

Понижаването на кредитния рейтинг на САЩ изнерви всички, след като пазарите и без това вече отчитаха сътресения. Германският вестник "Ханделсблат" представя оценките на инвеститори, политици и икономисти за борсовия хаос.

Уорън Бъфет, ръководител на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway Inc:

"Не разбирам. В това няма смисъл. В Омаха САЩ продължават да се оценяват с рейтинг "тройно А", а аз дори бих дал "четворно А"".

Джордж Сорос, ръководител на хедж фондове:

"Политиците искат да купят време, но времето работи срещу тях".

Тимъти Гайтнър, министър на финансите на САЩ:

"Те (Standard&Poor's) се държат много лошо. Показаха учудващо непознаване на основната аритметика на американския бюджет".

Бил Грос, съосновател на Pacific Investment Management Co. - Pimco:

"Според мен Standard&Poor's доказа основанията за понижаването, най-накрая рейтингът е правилен".

Жан-Клод Юнкер, премиер на Люксембург и председател на Еврогрупата:

"Натискът върху политиката е толкова силен, колкото тя позволи да бъде. Трябва отново да засилим първенството на политиката. Тя трябва да може да парира финансовите пазари".

Пол Кругман, носител на Нобелова награда за икономика:

"Твърдо съм уверен, че при познаване на историята ще установим, че Standard&Poor's е действала по политически причини. (...) Те искат да направят услуга на някого и просто не допускат фактите да им пречат. Това, което ще бъде наистина болезнено през идните седмици, е да се наблюдава как "наистина сериозните хора" се отнасят с тези клоуни така, сякаш мнението им струва нещо".

Алън Грийнспън, бивш президент на Федералния резерв на САЩ:

"(Понижаването на кредитния рейтинг) засегна един нерв, което само по себе си е лошо".

Михаел Дикман, ръководител на Allianz:

"Хората наистина се притесняват до какво ще доведе дълговата криза. Това се вижда и на пазарите. Появиха се недуредици и пазарите недвусмислено настояват нередностите да бъдат  отстранени. Дългове, натрупвани десетилетия, обаче не могат да бъдат изчистени за няколко месеца".

Ангела Меркел, канцлер на Германия:

"Всички финансови пазари, всички играчи на финансовите пазари и финансови инструменти трябва да бъдат подчинени на съответния контрол и регулация".

Мохамед Ел-Ериян, ръководител на Pimco:

"Светът и най-вече САЩ пропиляха голям шанс. Имаше период, в който бе възможна реформа на финансовия пазар. Европейските лидери не успяха да ограничат дълговата криза в периферията на еврозоната въпреки многото срещи на върха и програми, множеството скъпи спасителни акции и болезнени икономически и социални жертви".

Николаус фон Бомхард, ръководител на Munich Re:

"Политиката не бива да продължава да тича след пазарите, тя трябва да изпреварва вълната".

Мартин Фелдстийн, икономист в университета Харвард:

"Икономическото възстановяване на САЩ, което започна преди две години, напоследък загуби сила. Появи се опасността страната да попадне в рецесия (...) икономиката наистина се развива нестабилно".

Джим О'Нийл, ръководител на Goldman Sachs Asset Management:

"Не съм сигурен дали тази новина наистина е толкова важна в краткосрочен план. (...) Символично това вероятно наистина е тежък удар за престижа на САЩ. Дали обаче понижаването на кредитния рейтинг ще доведе до проблеми с американските облигации? Съмнявам се".

Кенет Рогоф, икономист на Международния валутен фонд (МВФ) и преподавател в университета Харвард:

"Не бих бил изненадан, ако пазарите продължат да отчитат спад. (...) Вече трябва сериозно да бъде допусната вероятността натрупаните дългове никога да не бъдат изплатени изцяло. Не изключвам възможността някои страни да бъдат принудени да напуснат еврозоната, за да възстановят конкурентоспособността си".

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
citizen_bg
преди 12 години
Ами да вземат да се поспрат малко, че колкото повече работят - повече дълг правят !?:))) Или пък повече крадат и изяждат отколкото произвеждат??? Нещо не им се вързва баланса!!!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Wavelooker
преди 12 години
Бил съм на много места по света, но така както се работи в САЩ не съм виждал никъде! Работи се от сутрин до вечер здраво. Веднъж отивам да търся собственика на една пицария, за който знам, че е руснак и питам вътре" къде е собственика " ат е ми викат " ето го"- миеше витрината заедно с другите !Ето какво прави американската система даже и с руснаците!Затова вярвам, че те ще се оправят, защото Бог обича трудолюбивите и честни хора, и не ги изоставя!!!Американския народ работи в пъти пвече от нашия и затова заслужава да живее по-доброе!Българи - спрете с омразата и се хванете за работа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
asko
преди 12 години
Вие изобщо имате ли си на прадстава как живеят хората зад океана , чували ли сте за помощи за бедстващи страни та дори и в Евро зоната , кога сте потърсили информация как се дарява , какво , каде ,и знаете ли кой дарява най-много дори и в рецесия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Съвършено вярно, но...какво предлагаш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Тепърва започва "Голямото падане", което ще бъде, "Като пиано от 10-ия етаж" Ротшилдови са създали и държат цялата банкова система заедно с почти цялата химическа и фармацевтична промишленоста ". Те са създателите на държавата Израел и ционизма Притежават половината територия и семейния им герб стои на знамето. А Джордж Сорос е от "Тяхното Котило". Проблемът на САЩ идва когато юдеите я превземат с Федералнитя Резерв- 1913 г. САЩ са просто инструмент за изпълняване на целите на банда престъпници. Федералният Резерв, чийто длъжник е държавата САЩ цели - същата да фалира! И тогава следващата цел е революция и налагането на новия световен ред, който подготвят не от вчера! Рейтинговите агенции са също тяхна собственост и следователно работят за тях. Междувременно сега показват на Обама и на целия свят, кой "Командва парада на измамите". Повечето хора смятат, че правителствата създават парите, но това не е точно така. Даже никак не е така. Факт е, че ФЕД-МВФ, Световната банка и т.н.. са консорциуми на частни банки. Фед е собственик на правителството, на страната, на глобалната икономика. Има два варианта - да си убиеш длъжника или да му опростиш дълговете, за да започне отново да ти трупа; т.е. да му разхлабиш едната примка, като на хоризонта му стягаш още по-голяма. Федералният резерв е създаден през 1913 с приемането на закона за Федералния резерв от Конгреса на САЩ и ратифициран от президента Удроу Уилсън. ТОЙ ПРЕДСТАВЛЯВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ЧАСТНА КОРПОРАЦИЯ, чиято собственост НЯМА ОБЩО СЪС АМЕРИАКНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО. Федералният резерв има право да емитира американския долар. Тъй като Резервът е частна собственост, той предоставя на щатското правителство доларови банкноти срещу годишна лихва. ТАКА НАРЕЧЕНАТА НАЙ-МОГЪЩА ДЪРЖАВА Е ЗАВИСИМА ОТ ГРУПА ХОРА. Колкото повече повече валута емитира/печати/ дадена централна банка толкова повече се обезценява дадената валута - тоест когато ФЕД напечата 16 трл. долара, долара неминуемо ще поевтинее, ако икономиката на САЩ обече расте, стойноста му отново ще скочи! Американски долар потъва, а от там и американската икономика. Печатането на доларите отдавна надвишава стойността на хартийките. Хартиеният носител не струва НИЩО. Или все още почти нищо. Откъде се взеха толкова електронни пари? И защо се налага практиката да се плаща по електронен път? И как се лекува инфлация с повече инфлация? И като загрубее играта, посто пускат печатницата.... !!! Долара отдавна е хартия без покритие която се крепи на силата на оръжието на американците. Америка отдавна не произвежда, а воюва за да крепи долара като световна валута. Всеки американец вече е задлъжнял средно с $176,000. Това, ако не е лоша ситуация за икономиката, не знам какво може да бъде. Плюскането на неграмотните бъшливи хамериканци го плаща ЦЕЛИЯ СВЯТ. И ние също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
Моето мнение е, че намаляването на рейтинга е правилно. Вярно , че може би S&P може би го направиха под някакъв натиск и може би с това искаха да покажат и предупредят САЩ, че е време да помислят за следващия план за да задържат хегемонията си. Истината е, че САЩ наистина паразитират върхе целия свят (Путин). И те печатат пари и останалите купуват. Не може да исакаш останалия свят да ти дава благата произведени с пот и труд от гражданите си за шарени хартийки за да може ХАМЕРИКАНЦИТЕ да си живеят много-много над стандарта им. Настана време за - REZET
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
"Какво мислят големите за понижаването на рейтинга на САЩ?"- Така се прави, пита се. Само, питайте ни по-често, 'баси, че инак все неинформирани ще ходите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
toto 2
преди 12 години
На хамериканците ,някой друг им е виновен ,може би периферията на Еврозоната.....Че те половината мнения са на виновниците за дефицита и кризата ,все едно да питаш търговец дали продава калпава стока ,а във същото време цената на златото ръсте ,защо ли?-Ами защото единствено върху него не могат да създават от въздуха ,поне засега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
sirFaith
преди 12 години
Загавие на статията > Какво мислят големите за понижаването на рейтинга на САЩ Първото мнение ...Не изключвам възможността някои страни да бъдат принудени да напуснат еврозоната..................п.с. и спрях до тука да чета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още