IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цачев: САЩ изгубиха едно А от рейтинга си, но не и доверието на пазарите

Страната в действителност се финансира по-евтино отколкото преди месец, което осуетява ескалацията на дълговата криза, смята анализаторът на Елана Трейдинг

18:20 | 08.08.11 г. 15
Автор - снимка
Създател
Цв. Цачев: САЩ изгубиха едно А от рейтинга си, но не и доверието на пазарите

Пазарите отново са под стрес, а причина е новината за намаляването на кредитния рейтинг на САЩ от Standard&Poor’s (от ААА на АА+ - бел. ред.), пише Цветослав Цачев, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД, в блога на посредника.

Тази новина трудно може да се определи като изненадваща предвид коментарите и реалното състояние на държавните финанси в страната. Но е факт – САЩ загубиха статута си на еталон за платежоспособност. Слуховете за това плъзнаха на пазарите още в петък, а официалната новина беше оповестена след края на търговията през миналата седмица.

Другите две водещи агенции – Moody’s и Fitch, заявиха по-рано, че запазват кредитния рейтинг на САЩ на най-високото ниво след споразумението за тавана на дълга. Те също имат негативна перспектива за развитието на ситуацията.

Нека да започна с кратко описание на дълговата криза. Първият й етап е натрупването на големи държавни задължения, които в САЩ са вече равни на годишния БВП. По време на кризата бяха направени големи разходи и в същото време данъчните облекчения трябваше да стимулират разходите. Годишният дефицит скочи силно, а нулевите лихви на Федералния резерв допринесоха за исторически спад на доходността (на щатските ДЦК – бел. ред.) В резултат на това, правителството на САЩ се финансира много евтино. Проблемът е, че дълговете се трупат, а икономиката не може да се възстанови бързо, за да компенсира държавните разходи и бюджетът да излезе на плюс.

Втори етап на кризата идва, когато дълговете нараснат прекалено много и пазарите поискат по-висока възвръщаемост за поетия риск. Тогава се навлиза в опасен период защото повишаването на лихвените плащания прави все по-трудно изпълнението на бюджета. И в един момент правителството е погребано под планината от дългове. Гърция изживява този етап на кризата, като й трябваше повече от година, за да достигне точка, от която няма връщане. Тоест, лихвите по дълговете да скочат над 10% и страната да се обърне за финансиране към другите в ЕС, а не към облигационния пазар. Испания и Италия сега се сблъскват с подобен проблем – 6% за 10-годишни книжа, но ЕЦБ няма да остави ситуацията без контрол.

Отново към рейтинга на САЩ – страната е далеч от втория етап на кризата. В действителност тя се финансира по-евтино отколкото преди месец. И реакцията към новината за рейтинга е доста слаба спрямо това, което можеше да се случи. Преди десетилетия Япония също губи първокласния си рейтинг с очаквания за страшен срив на пазара на облигации. Сега страната се финансира в йени на почти нулеви равнища и поддържа дълг, който е над два пъти годишния БВП. Защото тя също не е навлязла в опасния етап на дълговата криза.

Двете страни имат нещо общо - за разлика от Европа те разполагат със собствени валути. Гърция не може да увеличи предлагането на евро и не може да обезцени валутата си за разлика от САЩ и Япония. Това правят отвъд Атлантика през последните години – евтин долар и растеж на износа, който да компенсира в някаква степен търговския дефицит. Перфектното решение на дълговия проблем е икономиката да расте по-бързо от задълженията. Това обаче изисква и съкращения на разходите защото в момента те са огромни и номиналният ръст на БВП няма как да надхвърли 10%. Но просто липсва политическа воля, когато има избори през две години.

Ниският долар може да помогне, въпреки че увеличава риска от инфлация и оттам води до нарастване на доходността на облигациите. Затова и статистиката „изчиства“ влиянието на цените на храни и горива. Решението е просто – отрицателни реални лихви. В Китай това е политика от десетилетия и очевидно САЩ вече са я възприели трайно. Най-силен пример е таксата на Bank of New York за големи депозити, наложена преди седмица. Да се плаща за парите в банка, с които след година може да се купят по-малко стоки или услуги, означава, че длъжникът няма да се сблъска с пазарните проблеми на втория етап. В Китай растежът на икономиката е много бърз и това й позволява да надскочи всички натрупани задължения на държавните предприятия и дори на частния бизнес.

САЩ по-скоро се движат към японския модел, а отрицателните реални лихви носят по-малък риск от гневна реакция на гласоподавателите, отколкото съкращенията на медицинските разходи или на заплатите на учителите. Но САЩ трябва да спрат надпреварата във въоръжаването със самите със себе си и в същото време да въведат акцизи върху горивата, които да ограничат вноса и потреблението на петрол.

Ще завърша с пазарната реакция на сваления кредитен рейтинг. Фондовият пазар започна негативно на старта си тази седмица и едва ли ще се успокои за ден. Не и преди Федералният резерв да обещае ново изкупуване на облигации на заседанието си през тази седмица. „Големият“ шок на новината не разклати съществено застраховката за риск на правителствените книжа. CDS-а на САЩ е по-висок само спрямо Швейцария, а доходността на щатските 5-годишни книжа е по-ниска от тази на Великобритания, Германия или Франция – страни с все още първокласен рейтинг. Поради тази причина не виждам сериозни основания за притеснения днес.

Икономическа криза е един от възможните сценарии и засега той е по-малко вероятният. Няма фалит на финансова институция, който да парализира междубанковия пазар. Краткосрочна спекулация е името на „играта“ на пазарите. Икономиката просто показва, че няма способности да расте с потенциала си без големи стимули и скоро всичко ще се върне в нормални рамки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
САЩ не са изгубили доверието на пазарите !? Проблемът вече е в доверието на данъкоплатците към държавата ! Постепенно се увеличава разбирането, че държавата отдавна не съществува заради гражданите си. Съществува заради корпорации и лобита, може би вече и олигархия. Събира от всички - дава на избрани, като с част от събраното се стреми да замаже очите чрез социала. Безумни военни и космически програми, поръчки, разходи. Създаденото по тези програми изчезва яко дим на бойното поле или в Космоса. Къде е икономическия резултат. Подобно на спортист, побеждавал дълги години с все по-големи дози допинг, сега щатската икономика се оказва в невъзможност да поеме толкова голяма доза, че да стане и отново да бяга. Резистентност и абсистенция едновременно. Прочистването може би вече е невъзможно, защото са отровени или с тумори, жизненоважни органи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 12 години
Тук някъде, преди час срещнах твърдението, че, уж в Япония и щатите индексът на спестяване бил "идентичен в рамките на 2-3%" при положение, че при японците е около 10% Егати идентичността, значи: Дори по-малката стойност, 2% / 10% прави 20% отклонение, нали? А това, че са се усетили да не продухат по дяволите всичко, що са изработили, не е зле. Тъкмо, от една страна, ще си поозаптят инфлацията /т.к.лихвата вече не може/ а, от друга, като му дойде времето, сами ще се юрнат да купуват, с което ще поизгладят годишния баланс. Не ги мислете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Пешко пишеш тука за НИСКИ ЛИХВИ ПО КРЕДИТИТЕ ...хммммм Ти би ли си депозирал парите с 0% лихва ? Ха ха ха ПОНЗИ схемата е към края си !!! Централните банки по целият свят ( да ги посочим - Япония,Швейцария,Бразилия,Европа и Щатите ) печатат хартийки и купуват дълговете на държавите си и МАНИПОЛИРАТ пазара ! ТОВА НЕМОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ДО БЕЗКРАЙ мили . За това който има акъл бяга в злато .И стига с тези ВИСОКИ нива на спестяване бе пич. Америка е ЗАТЪНАЛА в дългове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Петър Воденчев
преди 12 години
около 15 млн.души за безработни и натоварват допълнително федерални бюджет заради изплащаните обезщетения за безработица и най-богатите всъщност финансират програмите поемайки най-голяма част от данъчната тежест около 2 % от най-богатите плащаме около 40 % от данъците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Петър Воденчев
преди 12 години
Ако смяташ, че работещия американец е усетил по-някакъв начин програмата за стимулиране на икономиката на стойност 814 млрд. долара.По време на кризата на средностатистическия американец му беше отрязан достъп до кредитно финансиране от банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
Петър Воденчев
преди 12 години
При високи нива на спестявания на населението.Непотребените средства би трябвало да се насочат към капиталовите пазари.Приходите на компаниите, търгувани на борсата да нараснат, с приходите от продажба на акции да разширят дейността-покупка на оборудване, бизнес имоти-инвестиции.Увеличаване на потенциалния БВП, но към момента в САЩ са заети около 74-75 % от производствените мощности, а преди кризата това съотношение е било около 80 %.Но слабото потребление възпира фирмите да инвестират и в резултат започват да трупат кеш в балансите.Правителството, възползвайки се от ниските лихвени нива и доверието на инвеститорите, инициира програми за стимулиране на потреблението, но растящия бюджетен дефицит демотивира потребителите, създавйки усещане за несигурност...Доклад може да се напише по темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Макро, микро - все тая, когато, като цяло, нещата са поставени грешно. Някои погрешно продължават да смятат, че "икономика" е само БВП, че "ръст" е само раздуване, а не улеснен достъп до блага, например, поради изчистване проблеми и дисбаланси и т.н. Стига сте ги оревавали, казвам. Америка трябва да премине през пречистване от *** и това няма да й се отрази зле в средно и дългосрочен план. Малко били спаднали индекси, продажби на бараки и др. тра-ла-ла, айде, стига. Нека пък си понесат икономическите последици от нетрезвото лапане, тъкмо, ще се стегнат и ще излязат по-здрави от тази кал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Ha ha ha !Точно както очаквах като реакция ! Значи всеки простичък логичен въпрос ВИНАГИ така ли ще отговаряш сладур ! Ами като компютър си бе мили ! НЕ ТИ БИЛО ПРЕПОДАДЕНО В УНСС-то, а ?И какви са тези МАКРО МОДЕЛИ ? Обесни на нас тъпанарите ? Да не са от тези дето докараха света до банкрут ама бонусите на тези дето ги правите се мерят в 9 цифри ???Ха ха ха МОДЕЛИРАТЕ ЖИВОТА ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Петър Воденчев
преди 12 години
Подходът чрез микроикономически анализ да се интегрира в макроикономически анализ и по този начин да се представят макро модели смятам за неправилен и като резултат- неточен анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
rainmaker
преди 12 години
Спестяваш повече, потребяваш по малко и няма растеж. Какво неясно има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още