IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за безработицата вероятно ще принудят Фед да проведе „Операция Туист“

За първи път подобна мярка е предприета през 1961 г. от президента Кенеди и тогавашния шеф на Фед Уилям Мартин в опит да бъде спряно изтичането на капитали от САЩ към Европа

14:30 | 03.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Фед Бен Бернанке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Фед Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Отговорът на Федералния резерв (Фед) на ужасяващия доклад за безработицата в САЩ, публикуван в петък, вероятно ще е така наречената „Операция Туист“ - едновременното закупуване на щатски облигации с дългосрочен матуритет и продаване на облигации с краткосрочен. Тази мярка ще бъде обявена на следващата среща на централната банка, прогнозират икономисти на Goldman Sachs и други компании, цитирани от CNBC.

Трети кръг на обременената с политическа стигма програма за вливане на ликвидност (QE3) вероятно все още не е в дневния ред на насрочената за 20 и 21 септември среща на Фед. Вливане на ликвидност обаче може да бъде предприето през ноември, предупреждават анализатори.

„След обявяването на по-лошите от очакваното данни за безработицата на срещата на 20 и 21 септември очакваме Фед да обяви удължаване на средния матуритет на баланса си“, пише Ян Хациус, главният икономист на Goldman Sachs, в писмо до клиенти на банката.

Непосредствено след публикуването на доклада Dow Jones Industrial Average изгуби над 200 пункта.

Фед ще купи щатски облигации с 10-годишен или по-голям матуритет в опит да задържи дългосрочните лихвени проценти. Идеята е на инвеститорите и корпорациите да бъде предоставена дългосрочна сигурност, а лихвите по потребителските заеми като ипотеките директно да бъдат понижени.

„През септември Фед вероятно ще обмисли провеждането на „Операция Туист“ и ще понижи лихвите върху свръхрезервите“, казва Дон Рисмилер, главен икономист на Strategas.

„Все още съществуват опасения за инфлацията и това вероятно възпира Фед от провеждането на QE3”, допълва той.

За първи път в историята "Операция Туист" е проведена през 1961 г. от президента Кенеди и тогавашния шеф на Фед Уилям Мартин. Маневрата е имала за цел да спре масивното изтичане на капитали от САЩ към Европа.

За разлика от програмата за вливане на ликвидност, "Операция Туист" няма да разшири баланса на Фед, защото за придобиването на дългосрочните облигации се използват приходите от продажбите на краткосрочните. Последният кръг вливане на ликвидност, който приключи през юни, беше фокусиран върху облигации със средносрочен матуритет.

В петък пазарът изглежда предусети намеренията на Фед. Доходността по 10- и 30-годишните облигации се понижи, докато доходността по облигациите с матуритет под 2 години се повиши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Балона Америка: това се случва, когато харчиш три пъти повече, отколкото произвеждаш. Дълги години се чудехме как така американеца печели по 100 хил. долара годишна заплата, по 2 коли на човек, по две къщи и т.н., тия пари откъде идват, и как се постигат такива колосални печалби, а то какво било... като гърците...щракали с пръсти...сега обаче идва келнера с бияча отзад и требе да се плати сметката !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
n4wn4w
преди 12 години
време е запада да живее според чергата си просто не е реално надути заплати и пенсии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
В определен момент САЩ ще обявят фалит. По принцип Америка трябваше да обяви фалит на втори август -сега вече просто разпространява агонията си и в други континенти и държави които са стабилни. Сега САЩ може да поддържа монопола си върху емисията на долара като световна валута, само с военна сила. Затова, ТЕЗИ, които държат властта там - доларовият емисионен център - ще трябва да прибягват до резки агресивни мерки, може би и до разпалване на ядрен конфликт. Ще наблюдаваме милитаризиране на ситуацията в света - разпалване на регионални конфликти - заради "борбата с тероризма в полза на човечеството и демокрацията" и др. подобни глупости. Разбира се, дълговете на правителството на САЩ са надминали всякакви разумни предели и сривът на долара е въпрос на време. Печатането на долари върви с колосални темпове. По правилата на монетарната либерална икономика, той вече не би трябвало да съществува. Инфлацията в САЩ се е натрупала толкова, че може да изгърми всеки момент Свръхвисокото равнище на дълга е най-големият проблем за американската икономика, като рано или късно, манипулациите с курса на долара, ще завършат с чудовищна катастрофа. Именно в такъв момент, за да се прикрие сривът на долара, може да станат нови събития", подобни на атаката на Световния търговски център в Ню Йорк. Те ще станат повод за отказ от "стария долар", в когото държат капиталите си всички "световни терористи и прочие злодеи" и за въвеждане на новата валута, например "амеро". Не е трудно да се предвиди, че в такава ситуация САЩ няма да признават чуждестранната доларова наличност под предлога, че е от наркотрафик, тероризъм или че е фалшива. Достатъчна е само малка паника и ще започне масивно освобождаване от държавните облигации на САЩ. Изхождайки от тези съображения американската финансова върхушка се нуждае от нулиране на дълговете. Доста аналитици твърдят, че в съвременния свят е възможно всичко. Причина за замразяване на външния дълг на САЩ може да стане терористична атака с *** ядрена бомба в американски град, разпространение на пандемията от "свински грип",птичи грип или нещо подобно. Все нещо ще измислят!!! САЩ са една фалирала държава!!! Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още