IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Fitch понижи рейтингите на британски банки

Рейтингите на Lloyds и Royal Bank of Scotland са намалени до А от АА-, а на рейтинга на Barclays е поставена негативна прогноза

18:20 | 13.10.11 г.
И Fitch понижи рейтингите на британски банки

Международната рейтингова агенция Fitch понижи кредитните рейтинги на британските кредитни институции Lloyds и Royal Bank of Scotland, след като през миналата седмица конкурентите ѝ от Moody's направиха същото, при това по отношение на 12 банки, съобщи ВВС.

Аргументите на Fitch почти дословно повтарят тези на Moody's – по-слаба вероятност за подкрепа от страна на британското правителства, ако те изпаднат в затруднено положение.

Действията на агенцията дойдоха след доклада на британската Независима комисия за банките, в който се посочва, че инвестиционните банки трябва да бъдат отделени от банкирането на дребно, така че да стане възможно да бъдат обявявани в несъстоятелност.

„Банковата система е не само тясно свързана с британската икономика, но е налице и нараснала политическа воля за намаляване на безрезервната подкрепа за банките в страната“, се посочва в съобщение на Fitch.

И при двете британски кредитни институции понижението на рейтинга е до А от АА-.

Освен това на рейтинга на Barclays е поставена негативна прогноза, което означава, че агенцията обмисля и неговото понижаване.

През миналата седмица британският министър на финансите Джордж Озбърн заяви, че понижаването на рейтингите на 12 британски банки от страна на Moody's е нещо добро, тъй като показва, че правителството преодолява проблема „твърде голяма, за да фалира“ по отношение на британските компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още