IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи кредитния рейтинг на Словения с една степен

Рейтингът на Словения е понижен до АА- с негативна перспектива поради нивата на лоши кредити в банковия сектор и недостатъчната капиталова адекватност на банките

11:05 | 29.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch понижи кредитния рейтинг на Словения с една степен

Fitch Ratings понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Словения в чуждестранна и местна валута с една степен поради рисковете за банковата стабилност и влошаващата се фискална позиция на страната, съобщава Bloomberg.

Рейтингът на Словения е понижен до АА- (четвъртият най-висок инвестиционен рейтинг) от АА, се казва в съобщение на Fitch от сряда. Сега Любляна има същия рейтинг като Италия и остава страната с най-висок рейтинг в Източна Европа. Перспективата по рейтинга е негативна.

Понижението на рейтинга е „предизвикано преди всичко от влошаването на фискалните позиции в банковия сектор, чувствително увеличаващо риска, че на Словения ще се наложи да участва в бъдеща рекапитализация на банките“, казва Крис Прайс, директор на рейтинговия отдел на Fitch. Провалът на пенсионната реформа след референдума през юни е „крачка назад за дългосрочната стабилност на публичните финанси“, допълва той.

След Италия, Испания, Ирландия, Португалия, Кипър и Гърция Словения е поредната страна от еврозоната, която губи рейтинга си през последните девет месеца поради нарастващите опасения за дълговата криза в региона. На 23 септември Moody’s Investors Service понижи рейтинга на бившата югославска република с една степен до Aa3, цитирайки „средносрочни рискове за икономическия растеж“.

Доходността по словенските облигации, достигащи матуритет през 2018 г., в сряда се повиши до 4,53% от 3,94% на 19 септември. В Словения ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори на 4 декември.

Fitch посочва, че понижаването на словенския рейтинг отразява опасенията за нарастващите нива на лоши кредити  в банковия сектор, които в края на юни са достигнали 14,8%. Агенцията припомня и недостатъчната капиталова адекватност на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още