IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтинга на Нова Зеландия заради високата задлъжнялост

Новозеландският долар пое рязко надолу, губейки над 1,3 на сто срещу американската валута

21:44 | 29.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch понижи рейтинга на Нова Зеландия заради високата задлъжнялост

Рейтинговата агениця Fitch обяви, че понижава оценката по държавния дълг на Нова Зеландия с една степен. В резултат на това валутата на страната изгуби над 1,3% спрямо американския долар, пише MarketWatch.

Оценката на дългосрочния рейтинг в чужда валута бе коригиран от АА+ до АА, докато рейтингът в местна валута бе свален от ААА на АА+.

Като причина за решението от Fitch посочват високото ниво на нетна външна задлъжнялост на Нова Зеландия на фона на останалите държави със същия рейтинг. На фона на това се очаква ново увеличение на дефицита по текущата сметка на страната заради дисбаланса между инвестициите и спестяванията.

Въпреки понижението на рейтинга, Нова Зеландия остава сред страните, които имат нисък рисков профил. Поради тази причина е поставена стабилна перспектива, което означава, че не се очаква скорошно ревизиране на рейтинга.

След решението на Fitch новозеландският долар пое в негативна посока спрямо американския си съименник. Валутата на страната отстъпва с 1,35 на сто до курс от 76,65 цента за един американски долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още