IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтингите на големи италиански банки

Достъпът до финансирането на ЕЦБ временно облекчава натиска върху тях, но по-нататък той отново ще нарасне заради структурните проблеми в италианската икономика, посочва агенцията

12:36 | 07.02.12 г.
Fitch понижи рейтингите на големи италиански банки

Международната рейтингова агенция Fitch понижи рейтингите на ключови италиански банки, включително този на най-голямата кредитна институция в страната Intesa Sanpaolo и на най-старата банка в света Monte dei Paschi di Siena, се посочва в съобщение на агенцията, цитирано от РИА Новости.

Дългосрочният рейтинг на Intesa Sanpaolo е понижен с една степен – до А- от А, с негативна перспектива. Рейтингите на  Banco Popolare и Monte dei Paschi di Siena са понижени също с една степен – до ВВВ от ВВВ+, също с негативни перспективи.

Дългосрочният рейтинг на UniCredit обаче бе потвърден на ниво А- с негативна перспектива и е изваден от списъка за преразглеждане с възможност за понижаване.

Агенцията предприе действията по отношение на италианските банки след понижаването на дългосрочния рейтинг на Италия до А- с негативна прогноза.

Същевременно от Fitch отбелязват, че натискът върху финансирането и ликвидността на италианските банки, който нарасна през четвъртото тримесечие на 2011 г., в последно време леко е отслабнал вследствие на отпуснатите от Европейската централна банка 3-годишни кредити с лихва от 1%.

На аукциона, проведен на 21 декември 523 банки от еврозоната получиха общо 489,2 млрд. евро, като по изчисления на Morgan Stanley заемите за италианските банки са били на обща стойност 50 млрд. евро, а това би осигурило 90% от необходимостта им от финансиране за 2012 г.

Достъпът до подобно финансиране в краткосрочен план ще облекчи и натиска върху разходите върху заемите, получавани от италианските банки, но по-нататък той отново ще нарасне на фона на структурните проблеми в италианската икономика, прогнозират от Fitch.

Освен това агенцията напомня, че 4 от 5-те най-големи италиански банки ще трябва да увеличат капитала си, за да отговорят на новите изисквания на европейските регулаторни органи за капиталова адекватност, като засега само от Unicredit са обявили намерение да се ракапитализират за сметка на нова емисия на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още