fallback

Рубини: Португалия също ще „подстриже“ дълга си

Гърция ще напусне еврозоната, вероятно не тази година, но може би през следващата

21:19 | 10.03.12 г. 6
Автор - снимка
Създател

Португалия ще е следващата страна, която ще преструктурира дълга си, прогнозира икономистът и председател на борда на директорите на Roubini Global Economics Нуриел Рубини пред CNBC.

Има няколко страни от еврозоната, изпаднали в беда, включително Италия и Испания, но Рубини вижда Португалия като най-слабата сред тях. 

Според икономиста замяната на гръцки дълг и задействането на застраховките срещу фалит на страната са като цяло положителна новина.

"Страната все още се намира в безизходица с безработица от 22%, и продължаващо свиване на икономиката“ твърди Рубини и добавя, че Гърция ще бъде „първата страна, която ще напусне еврозоната, вероятно не тази година, но може би през втората половина на следващата“.

Според икономиста и че данните, които идват за икономиките на Китай и САЩ, също не са много окуражаващи. „Има голям риск от твърдо приземяване на китайската икономика“, смята Рубини. Той прогнозира ръст от по-малко от 6% на тримесечие и по-близо до 7,5% за година за 2012 г. "Жилищните инвестиции започват да падат и инфраструктурни проекти са в застой, тъй като китайските лидери превръщат страната от нетен износител в консуматор, насърчавайки вътрешното потребление", каза още Рубини.

За САЩ икономистът твърди, че данните за заетостта, изнесени в петък са по-добри, но вече трети месец продължава да липсва ръст в реалното потребление.

В допълнение продължаващият конфликт в Близкия изток може само да кара цените на петрола да растат още повече.

"Аз все още виждам едно много анемично икономическо възстановяване в САЩ и една Европа, която трудно намира път към повърхността", заключава Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още