IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейнър оттегли бюджетния си план

Консервативните републиканци от Конгреса заявиха, че не биха подкрепили отпадането на данъчните облекчения за богатите

11:57 | 21.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Говорителят на Конгреса Джон Бейнър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Говорителят на Конгреса Джон Бейнър. Снимка: Ройтерс

Републиканците отмениха гласуване в щатския Конгрес по малко от две седмици преди крайния срок за бюджетната реформа, съобщава BBC.

Предложеният от председателя на Камарата на представителите в Конгреса, републиканецът Джон Бейнър, законопроект предвиждаше повишение на данъците за американските домакинства с доходи от над 1 млн. долара, докато Обама иска да повиши данъците за домакинствата с годишен доход от над 400 хил. долара.

Консервативни републиканци от Конгреса обаче заявиха, че не биха подкрепили предложението на Бейнър. Според анализаторите провалът на инициативата е отслабил позициите на Бейнър в преговорите му с Белия дом.

Политиците във Вашингтон трябва да се договорят за фискалната рамка на страната до 1 януари или да се примирят със серия автоматични данъчни повишения и бюджетни съкращения на стойност 600 млрд. долара, известни като "фискална пропаст". Според анализаторите ако фискалната пропаст не бъде избегната, това би обрекло страната на нова рецесия.

Бейнър заяви, че не е успял да събере достатъчно подкрепа, за да гарантира прокарването на закона. Въпреки че предложението му щеше да гарантира запазване на данъчните облекчения за 99,8% от американците, то предвиждаше по-висока данъчна тежест за семействата с доходи от 1 млн. долара.

Бейнър, който направи предложението си във вторни, коментира, че законопроектът не е получил достатъчна подкрепа в самата републиканска партия, за да бъде гласуван успешно.

Малко по-късно говорител на Белия Дом заяви, че президентът Барак Обама ще продължи да работи с Конгреса за постигане на сделка. Президентът е уверен, че двупартийно решение ще бъде намерено много скоро, се посочва в изявлението на администрацията.

Планът на Бейнър, дори да беше приет от Конгреса, нямаше да получи подкрепа в американския сенат, където демократите имат мнозинство.

Според анализаторите маневрата на Бейнър е опит да бъде внушено на избирателите, че републиканците не трябва да бъдат обвинявани, ако сделката се провали. Те обаче изтъкват, че сега след отмяната на гласуването, Белият дом има по-силни позиции.

Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че евентуалната рецесия, следствие от фискалната пропаст, може да се окаже глобална.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 11 години
Всичко е извиване на ръце И двете страни ще отстъпят - републиканците да бъдат увеличени данъците за семеиства с доход -годишен над 500 хил долара Това ще донесе на американската хазна допълнително 1 трилион долара Демократите ще орежат харчовете със около 500 милиарда Ще се договорят преди Нова година Повервайте ми Нямат друг изход
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още