fallback

Бъфет: Дългът на САЩ сам по себе си не е проблем

В страна с 50 хил. долара БВП на човек никой не трябва да гладува, да се притеснява за медицински грижи и да се тревожи за старините си, смята милиардерът

12:43 | 21.01.13 г. 12
Автор - снимка
Редактор

Милиардерът Уорън Бъфет смята, че федералният дефицит трябва да бъде стабилизиран спрямо икономическия растеж на САЩ, но че федералният дълг от 16,4 трилиона долара не представлява затруднение сам по себе си, ако не нараства спрямо брутния вътрешен продукт на страната, съобщи MarketWatch, като се позова на негово интервю пред американската телевизия CBS.

„Не е добре той да се увеличава спрямо БВП, трябва да бъде стабилизиран, но дългът сам по себе си не е проблем“, твърди главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway.

Задълженията на страната представляват „по-нисък процент от БВП, отколкото са били при излизането ѝ от Втората Световна война. Трябва да оценяваме дълга по отношение на БВП“, посочва Бъфет.

Напоследък той е най-гласовитият застъпник за увеличаване на данъците на богатите хора в страната и не пропусна да засегне темата в интервюто.

„Бих казал, че в страна с 50 000 долара БВП на глава от населението никой не трябва да гладува, на никого не трябва да липсва добро образование, никой не би трябвало да се притеснява за медицинско обслужване и никой не трябва да се тревожи за старините си“, категоричен е милиардерът. Той обаче побърза да добави, че не препоръчва разпределяне на богатството до степен да бъде заличена мотивацията за иновации и че позицията му не означава „търсене на еднакви резултати“.

Колкото до това как може да се почувстват обезкуражените американци от политическите препирни и постоянната безизходица в Конгреса, Бъфет изрази оптимизъм.

„Грешките във Вашингтон просто бледнеят пред това, което е добро за Америка. В дългосрочен план 535-ма души няма да оплескат нещата за останалите 315 млн. американци. Напълно сигурен съм в това“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още