IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет вярва на банковия сектор в САЩ

Банките вече със сигурност няма да вкарат тази страна в неприятности, смята легендарният инвеститор

14:47 | 15.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Уорън Бъфет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уорън Бъфет. Снимка: Ройтерс

Милиардерът Уорън Бъфет има доверие у най-големите банки в САЩ. Финансовите институции са надградили своя капитал и по този начин не представляват вече заплаха за икономиката на САЩ, заяви големият инвеститор, който държи доходоносни дялове в някои от най-големите банки в страната. 

"Банките вече със сигурност няма да вкарат тази страна в неприятности“, каза Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на инвестиционния холдинг Berkshire Hathaway, в телефонно интервю с Bloomberg News. "Капиталовите съотношения са огромни", а рисковете в балансите са отстранени в по-голямата си част.

Компанията на Бъфет е инвестирала в поне четири от седемте най-големи по активи американски банки. Това включва инвестиции на стойност повече от 14 млрд. долара в Wells Fargo и 5 млрд. долара в Bank of America, както и опции за закупуване на акции в Goldman Sachs Group на стойност 5 млрд. долара. Berkshire също така има дял и в US Bancorp.

Сливанията между банките в разгара на финансовата криза си навлякоха критики, тъй като оценяваните като "прекалено големи, за да фалират" финансови институции са станали в резултат още по-големи, но според Бъфет Високата концентрация в банковия сектор не трябва да тревожи инвеститорите. Канадските банки са се предпазили от кризата по-добре от своите конкуренти в други страни, въпреки че най-големите банки там имат по-висок пазарен дял от тези в САЩ, посочва той.

"Нашата банкова система е в най-добрата си форма, откакто се помня", коментира Бъфет. "Ние нямаме извънредно концентрирана банковата система в сравнение с останалата част от света - едно от предимства на най-големия капиталов пазар е, че банките трябва да съответстват на неговия размер", казва прочутият инвеститор.

Най-големите американски банки отново ще бъдат подложени на стрес тест. Той има за цел да определи дали те имат достатъчно капитал, за да увеличават дивидентите и да осъществяват обратно изкупуване на акции. Ръководителят на Bank of America, Брайън Мойнихън, е уверен, че неговата банка този път ще вземе теста, след като през 2011 г. се провали.

Самият Бъфет заложи на Bank of America, като я финансира през 2011 г., след като цената на акцията ѝ падна в течение на осем месеца с над 45%. Преди това милиардерът бе вложил средства в Goldman Sachs и General Electric в разгара на финансовата криза от 2008 г. И двете компании впоследствие изкупиха обратно привилегированите акции, които продадоха на Бъфет, като според него Bank of America може да последва примера им.

„Състоянието на банката се е подобрило толкова значително, а лихвените проценти са толкова ниски, че тя има възможност да предприеме действия в тази посока", казва оракулът от Омаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още