fallback

Банкери секюритизират слънчева енергия

Слънчевата енергия е естествен кандидат за подобен процес, известен като секюритизация, коментира директорът на отдела за езотерични активи към Credit Suisse

14:31 | 09.02.13 г. 7

Снимка: Ройтерс

Банкери възнамеряват да превърнат слънчевата енергия в облигации за първи път в историята – знак, че екзотичните финансови инструменти се отърсват от токсичния си образ, който придобиха в дните на финансовата криза, съобщава Financial Tims.

Облигациите ще бъдат гарантирани чрез приходите от слънчева енергия. Компании като  SolarCity и SunRun в САЩ предлагат слънчеви панели на клиенти, които от своя страна получават данъчни облекчения, ако се съгласят на подобна сделка.

Слънчевата енергия е естествен кандидат за подобен процес, известен като секюритизация, коментира Ръс Бърнс, директор на отдела за управление на езотерични активи към Credit Suisse

„Слънчевата енергия като актив и свързаните с нея приходи са много подобни на различните потребителски активи, които сме секюритизирали навремето“, допълва той.

Продажбите на секюритизирани финансови инструменти като обезпечените дългови облигации (Collateralized debt obligations, CDO) и обезпечени кредитни задължения (Collateralized loan obligations, CLO) - гарантирани с активи инвестиционни инструменти, придобили мрачна слава по време на финансовата криза от 2008 г. - сега отново привличат инвеститори, които търсят по-висока доходност.

Ето защо много банкери експериментират с нови активи, които могат да бъдат секюритизирани и продадени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:14 | 04.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още