IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкери секюритизират слънчева енергия

Слънчевата енергия е естествен кандидат за подобен процес, известен като секюритизация, коментира директорът на отдела за езотерични активи към Credit Suisse

14:31 | 09.02.13 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Банкери възнамеряват да превърнат слънчевата енергия в облигации за първи път в историята – знак, че екзотичните финансови инструменти се отърсват от токсичния си образ, който придобиха в дните на финансовата криза, съобщава Financial Tims.

Облигациите ще бъдат гарантирани чрез приходите от слънчева енергия. Компании като  SolarCity и SunRun в САЩ предлагат слънчеви панели на клиенти, които от своя страна получават данъчни облекчения, ако се съгласят на подобна сделка.

Слънчевата енергия е естествен кандидат за подобен процес, известен като секюритизация, коментира Ръс Бърнс, директор на отдела за управление на езотерични активи към Credit Suisse

„Слънчевата енергия като актив и свързаните с нея приходи са много подобни на различните потребителски активи, които сме секюритизирали навремето“, допълва той.

Продажбите на секюритизирани финансови инструменти като обезпечените дългови облигации (Collateralized debt obligations, CDO) и обезпечени кредитни задължения (Collateralized loan obligations, CLO) - гарантирани с активи инвестиционни инструменти, придобили мрачна слава по време на финансовата криза от 2008 г. - сега отново привличат инвеститори, които търсят по-висока доходност.

Ето защо много банкери експериментират с нови активи, които могат да бъдат секюритизирани и продадени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
tati
преди 11 години
. Ако нещата останат както досега наистина има опасност само да се увеличат сметките на първия по богатство процент хора. То всъщност проблема е точно заради сегашната организация на икономиката - пари и досега се печатаха (откакто няма златен стандарт), но поради социално неефективната икономика те се концентрираха в много малко хора.Пари във Б-я има много и за сега не е нужно да се печатат още . Но парите не се разпределят правилно между хората и от там вече страда покупателната способност и икономиката .Задържането на много пари на едно място и във ограничен брой /кръг/ хора не е здравословно за самите пари- хора и икономиката. Но лакомията по света е в големи %-ти и затова човечеството има големи проблеми. Едно от лекарствата за обуздаването на тази лакомия за пари е комунистическата идея за по балансирано разпределение на благините /пари/ по света. Но докато не си измисли и наложи нова по балансирана форма на управление на парите и държавите по света -проблема ще се се задълбочава.И затова и аз мисля, че трябва да има таван на личното богатство. Може (и трябва) да е доста висок този таван, но такъв трябва да има. В смисъл обаче на богатство измерено като пари в КЕШ. Т.е. трябва да има таван на парите, които могат да бъдат държани в кешови активи. Ако са инвестирани (но за сметка и риск на собственика им), то парите биха се върнали в икономиката и ..".Проблема не е в липсата на таван за кешовите сметки , а в липсата на таван за притежанието на некешови активи . Ако имаше такъв , активите щяха да се обезценят достатъчно , за да изкарат парите от сметките на богаташите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
sisiko
преди 11 години
Да....м ! Нищо ново под слънцето. Защо ли ми прилича на сделките на фалиралия с гръм и трясък Енрон(май така се казваше) преди десетина год. в щатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 3
trendline
преди 11 години
Аз пък предлагам абонаментни карти за ползване на слънчева енергия. Плащаш сега и цяло лято можеш да се грееш, печеш на слънце и да си топлиш вода в туби на балкона. Правя отстъпки за редовни клиенти и тези които платят до 31 март.Тези банкери измислят все по-оригинални схеми за ограбване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
deant
преди 11 години
Убеден съм, че скоро ще предизвикат война с такива ПРОСТОТИИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 6
kreditkiller
преди 11 години
Банкерите не се ли занимаваха САМО с отпускането на кредити?Какво им разбира главата от иновации и инженерни науки?От 10 години насам се занимават с ПРИВАТИЗИРАНЕТО (ограбването) на жилищата на хората, сега са вдигнал мерника и на електричеството. Затова ли сметките за ток са в пъти по високи, като лихвите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 2
abdul
преди 11 години
Евала, само кажете колко да си приготвим после да ви спасяваме...ние, данъкоплатците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 3
Mr_crash
преди 11 години
Тая идея никак не е нова! Още преди 400 години е можело да продадеш душата си на дявола, а после да се откупиш с индулгенции. Борсата не е от вчера, менят се само играчите и залога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още