IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке предупреди, че рискът от сенчестото банкиране се запазва

Пазарите, от които кредитните институции набират капитал, може би още не са готови да се справят с голям фалит, смята председателят на Фед

19:31 | 10.05.13 г.
Бернанке предупреди, че рискът от сенчестото банкиране се запазва

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че сенчестата банкова система продължава да представлява заплаха за финансовата стабилност и че пазарите, от които кредитните институции набират капитал, може би още не са готови да се справят с голям фалит, съобщи Ройтерс.

На годишната конференция на подразделението на Фед в Чикаго за структурата и конкурентоспособността на  в САЩ в реч, описваща ролята на Фед в наблюдението на стабилността на банковата система, Бернанке отбеляза, че централната наблюдава внимателна пазарите на активи за признаци за прекомерно поемане на риск.

„Макар че сенчестият банков сектор днес е по-малък, отколкото преди кризата, регулаторните органи и частният сектор трябва да се захванат с оставащите слабости“, подчерта той.

Кредитната катастрофа от периода 2007-2009 г. и крахът на инвестиционната банка Lehman Brothers извадиха наяве група от фирми и финансови дружества, познати под наименованието сенчести банки, които бяха зле регулирани, но криеха големи рискове.

Съветът за надзор на финансовата стабилност, който в момента е оглавяван от американският министър на финансите Джак Лю, през миналия месец също предупреди за възможността за прехвърляне на средства към сенчестата банкова система.

Бернанке каза също, че са необходими допълнителни действия, за да се гарантира, че пазарът за рефинансиране на банките, от който те набавят необходимите им средства в рамките на деня, ще бъде в състояние да се справи с последиците от евентуален фалит на голяма кредитна или посредническа институция. Той добави, че изтеглянето на средства от капиталовите пазари също се запазва като възможност.

Председателят на Фед не засегна въпросите за монетарната политика или състоянието на икономиката.

Той изтъкна, че централната банка наблюдава широк кръг от пазари на активи за признаци, че инвеститорите „търсят доходност“ по начин, който би могъл да носи риск за финансовата система, като се има предвид, че лихвените проценти са толкова ниски.

По думите му може да се наложи предприемането на допълнителни мерки, дори законът на Дод-Франк и правилата от споразумението Базел III да бъдатприложени напълно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още