IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предупреждава САЩ за опасността от банков „протекционизъм“

Регулаторна инициатива на Фед се очаква да засегне Deutsche Bank, Barclays и BNP Paribas

15:30 | 23.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Европейският финансов комисар за Мишел Барние. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Европейският финансов комисар за Мишел Барние. Снимка: Ройтерс

Плановете на САЩ да принудят чуждестранните банки в страната да държат повече капитал са заплаха за хармонизацията на глобалните регулации и крият риск от „протекционистична реакция“, предупреждава европейският финансов комисар за Мишел Барние, цитиран от Financial Times.

Барние е изтъкнал пред председателя на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке, че плановете за налагане на по-високи капиталови изисквания за щатските подразделения на европейските банки могат да доведат до ответни мерки срещу американски банки.

В писмо, с копие от което Financial Times разполага, Барние коментира, че плановете на Фед са „радикално различни“ от досегашната американска политика и могат да навредят на икономическото възстановяване в глобален план.

Той предупреждава, че евентуални ответни мерки „могат да причинят фрагментация на глобалния банков пазар“.

Трансатлантическият спор илюстрира все по-осезателните разногласия между регулаторите, чийто усилия да защитят данъкоплатците застрашават глобализацията на финансовите пазари.

Високопоставен представител на американската администрация отхвърли исканията в писмото на Барние с аргумента, че понякога Брюксел е по-загрижен за това да защитава конкурентоспособността на собствените си банки, отколкото сигурността на финансовата система.

В отговор Фед предлага „конкретни корекции“ на регулациите, така че да бъдат отчетени „новите рискове“, произтичащи от обезпокоителната тенденция чуждестранните банки да „разчитат все повече на краткосрочно финансиране“.

Говорител на Фед дава за пример Великобритания, където Лондон вече е поискал от дъщерните дружества на големите чуждестранни банки да покрият местните капиталови и ликвидни изисквания.

Според предложението на Фед, което може да бъде одобрено по-късно тази година, големите чуждестранни банки ще трябва да гарантират, че техните дъщерни дружества покриват новите международни стандарти и капиталовата им адекватност е минимум 7%.

Предложението се очаква да засегне Deutsche Bank, чиято дъщерна банка в САЩ има негативен собствен капитал. Други две европейски банки, които ще се окажат засегнати са Barclays и BNP Paribas.

За момента големите международни банки обикновено се оценяват по общия им капитал, което позволява на Deutsche Bank да балансира по-слабо капитализирания си бизнес в САЩ с операциите си в Германия, където капиталовата адекватност на банката е по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Това е все едно да спорите ил ида си съгласен, че чаша 200мл се пълни до 150мл или 180мл ... - еднакво тъпо е, защото това е само един "иснтрумент" / аргумент на функцията ...... И когато променят само даден аргумент и ви го натикват в лицата като основен, е манипулация... после следващия, пак уж случайно или основно, а тя функцията е производна от всичките, а те се приемат с друга цел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
alligator_29
преди 11 години
С това решение на FED съм абсолютно съгласен. Дори съм на мнение, че една банка да е в добро " здравословно " състояние, и да не се налага нейното спасяване със средствата на данъкоплатците, капиталовата адекватност трябва да достигне минимум 30 на 100, а не 7 на 100 както е сега. Банкерство е стопанска дейност, която за да реализира печалба трябва да поема и рискове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 11 години
Ами как да не скачат срещу такова изискване като се знае каква е капиталова адекватност на европейските банки - много по-слаба от тази на Лемън Брадърс, която вече фалира. Кухи зомбита, това са големите немски/банки в действителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
meto76
преди 11 години
Много неадекватно заглавие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още