fallback

Fitch потвърди рейтинга на САЩ, но запази негативната прогноза

Високият дълг прави уязвима страната, заявяват от агенцията за кредитен рейтниг

16:00 | 29.06.13 г. 3

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch потвърди отличния рейтинг на САЩ ААА, но запази негативната перспектива, съобщи Reuters. Причината за притесненията на агенцията е все още високите нива на дълга на страната. Без намаляване на дефицита САЩ е уязвима на проблеми, заявиха от Fitch.

Потвърждаването на отличния рейтинг пък се основава на силните икономически и кредитни фундаменти на американската икономика. Ново преразглеждане на рейтинга на САЩ ще има преди края на 2013 година, допълват обаче от Fitch.

От агенцията посочват още и диверсификацията в американската икономика, както и „изключителната монетарна и валутна гъвкавост”, статута на американския долар като резервна валута в глобален мащаб, както и ликвидността на пазарите. Всички тези фактори са в основата на рейтинга ААА на САЩ.

Всъщност в годините на кризата само една от водещите кредитни агенции си позволи да свали рейтинга на САЩ. През август 2011 година Standard&Poor`s намалиха американския рейтинг до АА от отличния ААА.

Преди броени дни обаче агенцията върна перспективата на стабилна от негативна, като цитираната причина е подобряването на икономическата и фискална ситуация.

Moody`s задържа без промяна рейтинга Ааа с негативна перспектива от август 2011 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още