IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтинга на Кипър с една степен до В-

Агенцията изтъква повишената неопределеност пред кипърската икономика и рисковете, свързани със спасителната помощ

10:22 | 04.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Fitch понижи рейтинга на Кипър с една степен до В-

Международната рейтингова агенция Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Кипър в чужда валута с една степен до B- от B, както и дългосрочния рейтинг в национална валута до CCC от B, запазвайки негативната перспектива и по двата, но извади страната от списъка за преразглеждане в посока на понижение, се посочва в нейно съобщение, цитирано от агенция Прайм.

Краткосрочният рейтинг в чужда валута и тавана по рейтинга на страната са потвърдени на ниво B.

Дългосрочните рейтинги бяха поставени в списъка за преразглеждане в посока на понижение на 26 март, припомнят от Прайм.

„Понижаването на дългосрочния рейтинг в чужда валута отразява повишената степен на неопределеност на перспективите пред кипърската икономика заради рисковете, свързани с програмата за помощ на кредиторите и преструктурирането на банковия сектор. Кипър не разполага с достатъчно финансова гъвкавост, която да му послужи при вътрешни или външни сътресения. Освен това се запазва високият риск от забавяне в реализирането на програмата“, пише в съобщението на Fitch.

През март Кипър договори спасителна финансова помощ с Европейския съюз и Международния валутен фонд, която налага на страната извършването на реформи и преструктуриране на банковия сектор.

Разликата с една степен между рейтингите в чужда и национална валута от агенцията обясняват с по-голямата волатилност на облигациите, емитирани според кипърското национално право, и тези, които са емитирани според изискванията на международното право. „Рейтингът CCC включва оценка на значителни кредитни рискове и вероятността от преструктуриране на облигациите, емитирани според вътрешното право“, се отбелязва в документа.

Негативната перспектива по рейтингите е запазена заради рисковете, свързани с осъществяването на икономическата програма, рецесията и увеличаващата се безработица, което усложнява консолидирането на бюджета. От Fitch се опасяват и от задълбочаване на банковата криза в страната и от отлива на капитал.

„Запазва се значителна неопределеност по отношение на краткосрочните и средносрочните перспективи пред производството, безработицата и бюджетния дефицит. Fitch очаква, че рецесията ще бъде по-силна и по-продължителна, отколкото се предвижда в програмата на Европейския съюз и Международния валутен фонд“, твърдят анализаторите на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още