IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър се готви за по-дълбока от прогнозираната рецесия

МВФ прогнозира спад на икономиката на страната през тази година с 9% и с още 4% догодина

15:44 | 22.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рецесията може се окаже по-дълбока от очакваното, заяви&nbsp;Паникос Димитриадис&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рецесията може се окаже по-дълбока от очакваното, заяви Паникос Димитриадис Снимка: Ройтерс

Кипър очаква по-сериозно задълбочаване на рецесията, отколкото прогнозират основните кредитори на островната страна – ЕС и Международния валутен фонд (МВФ). Това становище бе изразено от ръководителя на кипърската централна банка Паникос Димитриадис по време на конференция в Никозия, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му възможността за по-нататъшно влошаване на макроикономическите показатели на страната, както и ситуацията в банковия сектор са свързани с потенциалното отрицателно въздействие от преструктурирането на двете водещи кипърски банки.

Мерките бяха предприети от правителството на островната държава след като през март Еврогрупата постави промените като едно от условията за отпускане на финансова помощ в размер на 10 млрд. евро, което позволи на страната да избегне неконтролиран фалит.

"Рецесията може се окаже по-дълбока от очакваното, с отрицателни последици за бюджета и дълга на правителството", каза още в речта си Димитриадис. В понеделник кипърският финансов министър Харис Георгиадис призна, че пропадането на икономиката може да надхвърли 10 на сто.

В края на миналата седмица МВФ публикува доклад, който също предупреди за значителни рискове, пред които може да се сблъска икономиката на Кипър, въпреки помощта на кредиторите. Според експертите силата на въздействие на кризата върху банковия сектор и икономическия растеж е трудно да бъде предсказана, но съществува възможността рецесията да доведе до порочен кръг от фалити, спад на цените на недвижимите имоти, значителни банкови загуби, както и нарастваща безработица.

При тези обстоятелства анализаторите от МВФ подчертаха, че кипърските власти трябва стриктно да следват договорения с "тройката" кредитори строг курс за борба с кризата, като в противен случай рецесията ще се задълбочи.

МВФ понастоящем прогнозира спад на икономиката на Кипър през тази година с 9%, като и с още 4 на сто през 2014 г. Безработицата в страната пък се очаква да достигне 17 на сто през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още