IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелик: Оттеглянето на Съмърс е знак за лидерска слабост на Обама

Неуспехът и при подкрепата за Сирия повдига въпроса за влиянието на президента в собствената му партия, отбеляза бившият шеф на Световната банка

10:24 | 23.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според бившият президент на СБ отслабените позиции на Обама може да направят предстоящите пречки пред правителството на САЩ още по-предизвикателни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според бившият президент на СБ отслабените позиции на Обама може да направят предстоящите пречки пред правителството на САЩ още по-предизвикателни. Снимка: Ройтерс

Подходът на президента Барак Обама към процеса на номиниране на нов председател на Федералния резерв показва признаци на слабост в способностите му на лидер. Това заяви в интервю за CNBC бившият президент на Световната банка (СБ) Робърт Зелик.

"Предизвикателството пред президента, след като първият му избор се оттегли по собствено желание, е да избере някой, който ще бъде подкрепен от членовете на неговата партия. Това повдига някои въпроси за авторитета му като президент", отбеляза Зелик, който в момента е член на борда на директорите на сингапурския инвестиционен посредник Temasek Holdings.

През миналата седмица номинираният лично от президента Обама за наследник на настоящия председател на Фед Бен Бернанке – Лари Съмърс, оттегли доброволно кандидатурата си. По този начин във водещ кандидат за поста се превърна заместник-председателят на централна банка Джанет Йелън, като това предизвика множество спекулации колко власт има президентът над собствената си партия.

"Обама се намира само в първата година от втория си мандат. Неуспехът, който той претърпя при търсенето на подкрепа в неговата парламентарна група във връзка с гласуването за Сирия, както и случая с Лари Съмърс, повдигат въпроси за това какво влияние има той в собствената си партия", посочи Зелик, позовавайки се на липсата на подкрепа за идеята на Обама за потенциален военен удар в Сирия.

"Това ще се отрази на имиграцията и търговската политика, очевидно ще е и проблем в дебатите по бюджета в бъдеще", добави още той.

Дебатът за това кой ще замени Бернанке когато изтече неговият мандат през януари, е една от най-тясно следените теми от пазарите през последните месеци. Съмърс, бивш секретар на държавната хазна в администрацията на Бил Клинтън, бе изправен пред ожесточена критика заради огнения си темперамент и радикалните икономически възгледи. Някои експерти описаха евентуалното му назначение като "черен лебед" за финансовите пазари.

Зелик добави, че отслабените позиции на Обама може да направят предстоящите пречки пред правителството на САЩ още по-предизвикателни, в това число и очакваното с интерес повишаване на тавана на дълга и спорните дебати по бюджета за следващата фискална година, започваща на 1 октомври.

Управляващите демократи са в процес на търсене на подкрепа от Републиканската партия в плановете си за повишаване на тавана на дълга. От опозицията пък декларираха, че ще застанат зад законовите изменения, само ако Демократическата партия се съгласи да съкрати бюджета на мащабната здравна програма, позната като Obamacare.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=jNKm3TsJ9Ks&feature=c4-overview&list=LLgpRSB3l55urNGNFYda53FwУдоволствие е да четеш коментарите на американците за Путин!http://***.youtube.com/watch?v=jNKm3TsJ9Ks&feature=c4-overview&list=LLgpRSB3l55urNGNFYda53Fw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още