IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама предупреди за нова криза при отказ от увеличение на тавана на дълга

Републиканците заемат позиция, която може да доведе до блокиране на дейността на правителството, смята американският президент

11:15 | 21.09.13 г. 3
Обама предупреди за нова криза при отказ от увеличение на тавана на дълга

Ако Конгресът на САЩ не гласува увеличаване на тавана на дългa, може да станем свидетели на нова финансова криза. Такова предупреждение отправи в петък американският президент Барак Обама, цитиран от ИТАР–ТАСС.

"Ако Конгресът не увеличи размера на лимита на държавния дълг, може да дойде нова финансова криза", заяви ръководителят на Белия дом при посещението си в автомобилния завод на Ford в Либърти, Мисури.

Възможността за необслужване на щатските задължения може да дойде още в края на октомври. През 2011 г. сложните преговори за повишаване на тавана на дълга между управляващата Демократическа партия и опозиционната Републиканска партия почти изправиха Вашингтон пред неплатежоспособност. Тогава проблемът бе решен в последния момент след значителни отстъпления и от двете страни.

По време на изявлението си в Мисури Обама призова контролирания от републиканците Конгрес да гласува възможно най-бързо бюджета за фискалната 2014 г., която започва на 1 октомври. "Ако Конгресът не успее да направи това в рамките на следващите десет дни, работата на правителството ще бъде блокирана", предупреди президентът.

Според него приемането на законите за бюджета и държавния дълг е възпрепятствано от крайно десните крила на Републиканската партия. "Опитвайки се да предотвратят отпускането на средства за реформата в здравеопазването, те заемат позиция, която в крайна сметка може да доведе до блокиране на дейността на правителството и неплатежоспособност", посочи Обама.

По-рано в петък Камарата на представителите на САЩ гласува срещу предложеното от администрацията на Обама разпределение на средствата за финансиране на реформата в здравеопазването. Въпреки това експерти посочват, че позицията на републиканците е с по-скоро символична стойност, тъй като контролираният от демократите Сенат няма да позволи приемането на документа в настоящия вид. Чрез този акт обаче републиканците отправиха още един политически сигнал към Белия дом, че преговорите по одобрението на новия бюджет няма да бъдат леки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Ей, може ли и аз да се опитам да поправя една граматическа, според мен, грешка. Според мен не е правилно да се каже "Възможността за необслужване на щатските задължения..." Възможност за необслужване има винаги. Решаваш да не обслужваш и готово. Правилното изречение е :"Невъзможността за обслужване на щатските задължения може да дойде още през октомври." Ако си спомняте преди няколко месеца в инвестора имаше статия, че Щатите щели да могат да си обслужват дълга поне до септември. Ама септември си дойде. Даже почти свърши. Така че :"Невъзможността за обслужване" са по-точните думи. Възможност за необслужване има винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
mos70
преди 10 години
Обама предупреди за нова криза при отказ от увеличение на тавана на дълга*********************************************************************************************ще кажа само едно: Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ема как няма да се увеличава дълга... как ще се оставят да не го духат маймуните, като им се харчат на воля удвоеното количество на данъците което ще се събира в бъдеще? И как като следствие от това , ще бъдат оставени маймуните да НЕ ИМ вдигнат поне двойно данъците ;)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още