fallback

Moody's: Достигането на тавана по дълга едва ли ще навреди на рейтинга на САЩ

Рейтингът е базиран на дългосрочната перспектива за дълга, а не отразява вижданията ни за предстоящите събития, изтъква агенцията

21:22 | 24.09.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ако Америка изпадне в безизходица заради достигането на тавана на своя дълг, това ще бъде по-лошо за финансовите пазари, отколкото ако правителството бъде разпуснато, но това едва ли ще навреди на кредитния рейтинг на САЩ. Това е становището на рейтинговата агенция Moody’s, цитирано от Ройтерс.

Moody’s изразява увереност, че американското правителство няма да бъде разпуснато и ще съумее да увеличи още лимита на дълга. Обаче ако управляващите не успеят да повишат размера му, „теоретично това би повлияло на всички компоненти на държавните разходи, включиително и на самото обслужване на дълга“.

„Към този момент не считаме събитията в краткосрочен план за предпоставка за намаляване на рейтинга на страната“, коментира случващото се Стивън Хес, който оглавява анализаторското звено за кредитния рейтинг на САЩ в Moody’s. „Съставянето на рейтинга е базирано на дългосрочната перспектива за дълга, а не отразява нашите виждания за развоя на предстоящите събития.“

Moody’s очаква САЩ да продължат да изплащат лихвите по своите облигации дори и да не се стигне до решение за промяна на тавана на дълга.

„Американските облигации са еталон за световните финансови пазари“, казва Хес. „Просрочат ли се плащанията на лихвите, това ще създаде глобален финансов проблем.“

Тъй като в средата на октомври таванът на дълга от 16,7 трлн. долара ще бъде достигнат, срокът, в който Конкресът трябва да реши дали правителството ще може да харчи повече, изтича с края на фискалната година – 30 септември.

Рейтинговата агенция Standart & Poor’s понижи рейтинга на САЩ от ААА до +АА през август 2011 г., когато се водеха предишните преговори за вдигане на дълговия лимит, достигнали до решение едва в последния момент.

Moody’s дава на САЩ „стабилна перспектива“, докато оценката на Fitch е ААА с „негативна перспектива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още