IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералият резерв може и да не свие стимулите преди 2015 г.

Ограничаването на количествените улеснения няма да бъде на дневен ред, ако Джанет Йелън оглави Фед, заяви експерт

12:16 | 09.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Федералият резерв може и да не свие стимулите преди 2015 г.

Въпреки че светлините на прожекторите напоследък се преориентираха по-скоро към блокирането на американската администрация, някои анализатори се върнаха към друга от разискваните в последните седмици теми – ограничаването на стимулите.

"Свиването им е много далеч", каза Джеймс Грубер, основател на инвестиционния бюлетин Asia Confidential. По думите му поетапното свиване на стимулите няма да се случи преди 2015 г., като всички опити от страна на Фед ще причинят покачване на доходността на американските държавни ценни книжа.

"САЩ не могат да си позволят по-високи лихви", посочи той пред CNBC. Според Грубер по-високите разходи за лихви ще бъдат за сметка на част от останалите държавни харчове. "Никоя страна няма да избере да го направи", отбеляза още експертът.

Джеймс Грубер смята, че вероятното назначение на Джанет Йелън за наследник на Бен Бернанке начело на Федералния резерв също сигнализира, че ограничаването на стимулите не стои на дневен ред.

"Тя доста добре намекна, че ще продължи политиките на Бен Бернанке. Аз не вярвам, че ограничаването на количествените улеснения ще бъде в нейния дневен ред, ако тя вземе властта", каза той .

След като бъде решен спорът за тавана на дълга, Грубер очаква средствата, които изтекоха от азиатските пазари с оглед на опасенията за свиване на стимулите, да се върнат. Очакванията му са това да се усети най-чувствително в Индия и Тайланд. Той обаче остава предпазлив по отношение на силно засегнатата Индонезия.

"Много положително настроен съм по отношение на азиатския фронт в следващите 6-12 месеца", отбеляза той.

Въпреки че Грубер не е оптимист по отношение на потенциалното свиване на стимулите в близкото бъдеще, други експерти заеха противоположна позиция.

"Като се има предвид какво се случва в Конгреса на САЩ в момента, аз не очаквам ограничаване на стимулите на 29-30 октомври", каза Вашу Менон, вицепрезидент на сингапурската банка OCBC. "Изтъняването обаче може да се състои през декември. Но ако това безизходно положение се проточи по-дълго, това ще навреди на икономиката на САЩ", отбеляза той.

"Колкото по-дълго се проточат проблемите в САЩ, толкова по-голям ефект ще имат върху икономиката. И това дава по-малка възможност за консенсус сред представителите на Фед", допълни още анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
Да живее печатарката на долари - единствената успешна индустрия в САЩ!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още