IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: "Творческото счетоводство" няма да реши кризата в САЩ

Щатите трябва да се уверят, че тяхната собствена икономика е консолидирана, защото тя влияе на цялата глобална икономика, посочи шефът на МВФ

11:34 | 14.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лагард: "Творческото счетоводство" няма да реши кризата в САЩ

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард коментира пред CNBC кризата с тавана на дълга в САЩ, предупреждавайки, че използването на "творческо счетоводство" няма да бъде решение.

"Това е много, много притеснително", посочи Лагард, позовавайки се на риска от неплащането на американските задължения. "Творческото счетоводство обаче не е решение и пазарите знаят това", допълни тя.

Изявлението на Лагард дойде на фона 14-тия ден на блокаж на американското правителство – четири дни преди 17 октомври, когато се очаква да бъде достигнат дълговия лимит.

"Когато си най-голямата икономика в света, когато си сигурно убежище при всички обстоятелства, не можеш да заложиш на творческа дейност в счетоводството", добави още тя, отчитайки счетоводните практики, които се отклоняват от стандартните принципи.

През изминалата седмица сенаторът от Републиканската партия Ранд Пол опроверга медийния шум, вдигнат в последните дни около потенциалния дефолт. По думите му рискът е преувеличен, тъй като правителството събира достатъчно данъци за финансиране на лихвите по дълга.

Правителството на САЩ всъщност удари дълговия таван от 16,7 трлн. долара през май, но известно жонглиране с финансите спомогна за избягване на надхвърлянето на лимита. Същевременно Лагард отбеляза, че САЩ има задължение към останалата част от света да осигурят сигурност и да запази статута си на безопасно убежище.

"Трябва да уважавате подписите си и трябва да се уверите, че вашата собствена икономика е консолидирана, защото тя влияе на цялата глобална икономика", посочи още шефът на МВФ.

Голяма част от вниманието на инвеститорите през тази година е съсредоточено в САЩ. Признаците на започващото възстановяване насърчиха пазарните участници по света, като същевременно предизвикаха опасения за плановете на Фед да ограничи агресивните си монетарни стимули.

По думите на Кристин Лагард свиването на програмата за изкупуване на активи е важно, но трябва да се направи внимателно.

"Ние казваме "бавно", защото смисълът не е да се свие икономиката чрез значително съкращаване на разходите сега, когато възстановяването се надига. Темпото на консолидиране трябва да бъде разумно, за да бъде подсигурен ръстът, който генерира работни места", допълни още Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още