IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse: Премията на щатските акции ще спадне с ускоряването на растежа

С намаляването на макроикономическата несигурност премията заради статута им на сигурно убежище ще намалее, смятат от банката

13:46 | 06.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Credit Suisse: Премията на щатските акции ще спадне с ускоряването на растежа

Американските акции са изправени пред любопитно препятствие, което ще доведе до по-слабото им представяне от други пазари догодина, смятат от Credit Suisse.

Швейцарската банка прогнозира, че щатската икономика ще нарасне с 2,6% през 2014 г., като е възможна и положителна изненада заради фактори като повишаване на държавните харчове, възстановяване на жилищния сектор и ръст на корпоративните разходи. Точно тези перспективи за растежа карат Credit Suisse да не е оптимист за американските акции.

„Американският фондов пазар е дефанзивен пазар заради голямата корпоративна и макроикономическа гъвкавост, включително относителната лекота, с която компаниите могат да освобождават служители при криза. По тази причина щатските акции се представят по-зле, когато глобалният растеж се ускорява“, посочват от банката.

Нефинансовите акции в Америка се търгуват с премия от 47% спрямо глобалните пазари по отношение на коефициента цена/печалба (P/E), който е на 12-годишен връх и доста над средната премия в исторически план от 30%, отбелязва Credit Suisse.

„С намаляването на макроикономическата несигурност премията, която в момента е калкулирана в цените а американските акции, заради статута им на сигурно убежище, ще намалее“, посочват от банката.

Доходността по щатските ДЦК ще се повиши, след като се очаква Федералният резерв да започне да свива покупките на облигации с подобряването на растежа, което обичайно се отразява на привлекателността на акциите.

С повишаването на лихвите американският долар вероятно ще поскъпне, като Credit Suisse оценява, че 10% ръст на доларовия индекс ще отнеме 4% от корпоративните печалби.

Банката повишава целта си за индекса S&P 500 към края на 2014 г. от 1900 на 1960 пункта, което около 10% ръст спрямо текущото ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още