fallback

Г7: Референдумът в Крим няма правна стойност

Русия трябва да преустанови всякакви усилия за промяна на статута на областта, посочиха водещите световни сили

15:59 | 12.03.14 г. 35

Групата на 7-те водещи икономики в света – Г7, няма да признае резултатите от референдума в Крим на 16 март. Автономната област ще гласува за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия.

В официално изявление, публикувано от Белия дом, Г7 призовава Русия "да преустанови всякакви усилия за промяна на статута на Крим в противоречие с украинското законодателство и в нарушение на международното право".

В съобщението се посочва още, че референдумът "няма да има правна стойност", а процесът е дълбоко погрешен.

Световните лидери отбелязват също, че ще предприемат по-нататъшни действия, индивидуално и колективно, ако Русия се опитва да анексира Крим.

Изявлението е подписано от политическите лидери на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, заедно с Европейския съвет и Европейската комисия.

Междувременно кризата в Украйна ще бъде основна тема и по време на днешната среща във Вашингтон между американския президент Барак Обама и украинския премиер Арсений Яценюк.  Двамата ще обсъдят как да бъде намерено мирно решение на руското военно присъствие в Крим.

Говорителят на Белия дом Джей Карни отново подчерта, че Вашингтон не приема референдума за легитимен и конституционен. Една от надеждите на Яценюк е, че ще успее да договори финансова помощ от САЩ. От своя страна държавният секретар Джон Кери обеща заеми в размер на 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още