IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите на Крим и Севастопол приеха декларации за независимост

Те са действали в съответствие с Устава на ООН и са взели под внимание факта, че едностранните прокламации за независимост не нарушават международното право

16:24 | 11.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	На 16 март жителите на Крим ще отидат до урните, за да решат бъдещето на региона чрез референдум. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

На 16 март жителите на Крим ще отидат до урните, за да решат бъдещето на региона чрез референдум. Снимка: Ройтерс

Парламентаристите на автономната област Крим и на украинския град Севастопол приеха декларации за независимост на своите територии от Украйна, предава Радио Голос России. Документите се отнасят до юридическите процедури, които касаят присъединяването на областите към Русия, както и предстоящия референдум.

Министър-председателите на Крим и Севастопол подчертаха, че са действали в съответствие с Устава на ООН и са взели под внимание факта, че едностранните прокламации за независимост не нарушават международното право. Подобна разпоредба е била одобрена от Международния съд на ООН на 22 юли 2010 г. във връзка с Косово, разяснява Радио Голос России.

Властите и гражданите на Крим не изразяват загриженост относно факта, че Киев отказва да признае референдума и дори го анулира, сподели председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов.

На 16 март жителите на Крим ще отидат до урните, за да решат бъдещето на региона чрез референдум. Ако вотът се окаже успешен, кримските власти ще поискат страната им да премине под крилото на Руската федерация. Владимир Константинов увери, че Крим ще приеме руската рубла като своя национална валута веднага след референдума.

Проучвания в Крим показват, че 80% от населението е склонно да подкрепи присъединяването към Русия. 97% от жителите на Севастопол и Крим оценяват негативно ситуацията в Украйна, а 84% са на мнение, че страната преживява криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 1
TGV
преди 10 години
Много добре са се сетили руснаците! С техните камъни по техните глави. Сега ми е интересно какво ще кажат САЩ? Нали и те по този начин отцепиха Косово от Сърбия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още