IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America излезе на загуба заради съдебни спорове

Уреждането на претенции, свързани с ипотечни облигации, е повлияло на финансовия резултат през първото тримесечие

15:01 | 16.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bank of America излезе на загуба заради съдебни спорове

Втората по големина американска банка Bank of America Corp. (BofA) отчете загуба през първото тримесечие на новата година след уреждане на спорове, свързани с ипотечните облигации, пише Bloomberg.

Загубата за първите три месеца на 2014 г. възлиза на 276 млн. долара, или 5 цента на акция. За сравнение, за същия период на миналата година банката бе на печалба от 1,48 млрд. долара, или по 10 цента на акция. Изгладената печалба е 35 цента на акция, като се оказва над прогнозираните 27 цента на акция от 12 анкетирани от Bloomberg анализатори.

В резултатите са включени плащанията по претенциите, свързани с търговията с ипотечни облигации, предявени от един от най-големите облигационни застрахователи в САЩ Financial Guaranty Insurance Co. (FGIC).

Вече пет години изпълнителният директор Брайън Монихан разчиства баланса на BofA, след като покупките на дъщерната Countrywide Financial Corp., осъществени от неговия предшественик, напълниха банката с лоши ипотеки за милиарди долари.

Споровете относно ипотечните кредити и възбраните са стрували на банката повече от 50 млрд. долара. Към сумата е включено и плащането, с което се покриват загубите, причинени на Fannie Mae и Freddie Mac, след продажбата на ипотечни облигации.

След като разреши случаите с федералните ипотечни кредитори Fannie Mae и Freddie Mac, които датират от 2011 г., банката приключи един от най-големите правни спорове, който водеше. Всичко приключи с изплащането на 57,5 ​млрд. долара за покритие на загубите от продадените ипотечни облигации.

Миналия месец банката получи одобрението на Федералния резерв на САЩ за разпределянето на по-висок дивидент. Тримесечният дивидент от 5 цента за акция, повишен от 1 цент, ще бъде придружен от обратни покупки на акции за 4 млрд. долара.

Другите три най-големи американски банки вече оповестиха своите междинни финансови резултати. Wells Fargo отчете 14% ръст на печалбата през първото тримесечие, Citigroup изненада приятно анализаторите, а тримесечната печалба на JPMorgan Chase спадна с 18,5%.

Така единствено BofA от четирите най-големи американски банки отчете загуба през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още