fallback

Русия ли ще е новият "черен лебед" за Wall Street?

Конфликтът с Украйна може да спука борсовия балон, който Фед надува от 2009 г., смята Дейвид Стокман

10:29 | 18.07.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В продължение на години Дейвид Стокман заемаше агресивни позиции спрямо Федералния резерв на САЩ, който по думите му създаваше "балон на балоните" при пазара на активи. Сега бившият директор на Службата за управление и бюджет (Office of Management and Budget – OMB) в администрацията на президента Роналд Рейгън смята, че има един катализатор, който най-накрая може да пукне този балон – Русия.

В интервю за CNBC Стокман посочи, че сътресенията в Русия може да се окажат поредният "черен лебед" и да причинят загуби на "стотици пунктове" за широкия бенчмарк S&P 500.

Понятието "черен лебед" бе наложено на финансовите пазари след излизането на едноименното произведение на американския икономист и есеист от ливански произход Насим Никълъс Талеб. В изданието авторът описва понятието по следния начин: "Първо, то е рязко отдалечена стойност, тъй като е разположено извън сферата на обичайните очаквания, понеже нищо от миналото не е било в състояние убедително да ни насочи към възможността то да се случи. Второ, то има огромен ефект. Трето, въпреки статуса му на рязко отдалечена стойност човешката ни природа ни принуждава да скалъпваме обяснения за възникването на това събитие след факта и по този начин да го превръщаме в обяснимо и предвидимо".

Според Дейвид Стокман "ние сме в самия край на балон, който се надува от началото на 2009 г., и в резултат на това във всеки момент бихме могли да бъдем засегнати от нещо, което не се очаква, като този инцидент в Украйна (с падналия вчера самолет на Малайзийските авиолинии - бел. ред.) или нещо друго, което ще натисне пазара надолу по внушителен начин". 

Въпреки че Стокман има своите опасения относно действията на администрацията на президента Барак Обама спрямо кризата в Украйна, експертът посочи, че политиката на "лесни пари" на Фед създава рамка за деликатно състояние на пазара.

"Краткосрочните лихви бяха убити от постоянната намеса на Фед... В резултат имаме опасно нестабилни пазари, които лесно могат да изгубят стотици пунктове, ако ситуацията (около Украйна – бел. ред.) отиде достатъчно далеч, което отново ни показва защо Фед трябва драстично да промени политиката си. Имаме 68 поредни месеца при нулеви лихвени проценти. Няма нищо подобно в историята", коментира анализаторът.

По думите на Стокман политиките на централната банка на САЩ са "напомпали" капиталовите оценки, но въпреки това не са успяли да доставят желания солиден икономически растеж.

"Не мисля, че реалната икономика е силна. Ще бъда щастлив да постигнем ръст от 2 на сто, което е наистина естествения потрнциал на икономиката. Това обаче няма нищо общо с всичките стимули на Фед, които създават балони", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още