IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ли ще е новият "черен лебед" за Wall Street?

Конфликтът с Украйна може да спука борсовия балон, който Фед надува от 2009 г., смята Дейвид Стокман

10:29 | 18.07.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия ли ще е новият "черен лебед" за Wall Street?

В продължение на години Дейвид Стокман заемаше агресивни позиции спрямо Федералния резерв на САЩ, който по думите му създаваше "балон на балоните" при пазара на активи. Сега бившият директор на Службата за управление и бюджет (Office of Management and Budget – OMB) в администрацията на президента Роналд Рейгън смята, че има един катализатор, който най-накрая може да пукне този балон – Русия.

В интервю за CNBC Стокман посочи, че сътресенията в Русия може да се окажат поредният "черен лебед" и да причинят загуби на "стотици пунктове" за широкия бенчмарк S&P 500.

Понятието "черен лебед" бе наложено на финансовите пазари след излизането на едноименното произведение на американския икономист и есеист от ливански произход Насим Никълъс Талеб. В изданието авторът описва понятието по следния начин: "Първо, то е рязко отдалечена стойност, тъй като е разположено извън сферата на обичайните очаквания, понеже нищо от миналото не е било в състояние убедително да ни насочи към възможността то да се случи. Второ, то има огромен ефект. Трето, въпреки статуса му на рязко отдалечена стойност човешката ни природа ни принуждава да скалъпваме обяснения за възникването на това събитие след факта и по този начин да го превръщаме в обяснимо и предвидимо".

Според Дейвид Стокман "ние сме в самия край на балон, който се надува от началото на 2009 г., и в резултат на това във всеки момент бихме могли да бъдем засегнати от нещо, което не се очаква, като този инцидент в Украйна (с падналия вчера самолет на Малайзийските авиолинии - бел. ред.) или нещо друго, което ще натисне пазара надолу по внушителен начин". 

Въпреки че Стокман има своите опасения относно действията на администрацията на президента Барак Обама спрямо кризата в Украйна, експертът посочи, че политиката на "лесни пари" на Фед създава рамка за деликатно състояние на пазара.

"Краткосрочните лихви бяха убити от постоянната намеса на Фед... В резултат имаме опасно нестабилни пазари, които лесно могат да изгубят стотици пунктове, ако ситуацията (около Украйна – бел. ред.) отиде достатъчно далеч, което отново ни показва защо Фед трябва драстично да промени политиката си. Имаме 68 поредни месеца при нулеви лихвени проценти. Няма нищо подобно в историята", коментира анализаторът.

По думите на Стокман политиките на централната банка на САЩ са "напомпали" капиталовите оценки, но въпреки това не са успяли да доставят желания солиден икономически растеж.

"Не мисля, че реалната икономика е силна. Ще бъда щастлив да постигнем ръст от 2 на сто, което е наистина естествения потрнциал на икономиката. Това обаче няма нищо общо с всичките стимули на Фед, които създават балони", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Точно. У нас нямаше референдум, а /тогава/ бяхме около 7,5 милиона души, за разле от Крим, където са "само" 2 милиона. И тук, НЕжелаещите това присъединяване, бяха поне 30% но...никой не ни пита. Чудно тогава, щом - едва ли не - западните тарикати броят руснаци и украинци за недотам човеци /макс. втора ръка/ защо скокнаха да плюят по страна на недотам хора да си върне от друга страна на недотам хора едни недотам хубави земи? Камъни, водата за пиене се внася от "Голямата земя"... Що скокнаха де?- Ами щото им наредиха едни наглеци, що. А сега - пожарът -в Европата. хА така. :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Не се сещам в българския език да има толкова точна и компактна дума за настървено ръфане и насъскване на едни народи с/у други, на едни страни с/у други, както в руския. казват му "трАвля". Та, щатите точно това правят - манипулират всички само и само, да изолират, отслабят, закопаят Русия. Не, че винаги и всичко руско е правилно и редно, ама сега само *** и елементарен човек може безкритично да приема, с каквото най-масово го заливат от екран, интернет, вестници и др.Ти такъв ли си, MZ/X ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
За това "анексиране на Крим" не пукна нито една пушка. И външни войски не са въвеждани, вътре си имаше всичко.И стана след референдум. добър-лош - не знам но, над 90% го пожелаха. В АВТОНОМНА република. А Косово - върл прецедент - нито беше автономно, нито проведоха референдум...и го признаха, едва ли не, преди да бъде обявено за "независимо". Усещаш ли лицемерието? И Русия да се била самоизолирала, са пълни дивотии: В момента, Русия е съзнателно, старателно и упорито набеждавана за каква ли не от...ВАШИНГТОН. нито са ис затваряли границите, нито са спирали туристическия поток, нито потока на капитали, нито на стоки - за каква "самоизолация" говориш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Еми ЕС анексира една камара територии, дори без фиктивен референдум, какъвто поне имаше в Крим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
Анексирането на Крим беше събитие, което не се е случвало от Втората световна война насам и то може да пренапише изцяло пренапише изцяло новия световен ред?Какво означава, че Русия си осъзнала интересите? Самоизолацията на Русия и връщането към студената война ще донесе само загуби за Русия и руския народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Е, ти какво очакваше от нея, че да те е изненадала? Осъзнала е интересите си и ги отстоява. И се овълчи, да. Ама това не е от вчера, всички с трезв поглед го виждат от години. Следователно, мен не ме изненадва, ни най-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Jorkata
преди 9 години
Мен ако питаш Русия е точно обратното на предвидима, с оглед на събитията от последните години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Pyramid
преди 9 години
Русия не може да е черен лебед. Най-малко, защото отдавна е на пазара и е такава, каквато я познаваме. В смисъл, предвидима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още