IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи банки в САЩ и Европа попадат под нова съдебна заплаха

Обвиненията са за нарушаване на антитръстовото законодателство чрез фиксиране на цените на пазара на суапове за кредитни неизпълнения

13:04 | 05.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Големи банки в САЩ и Европа попадат под нова съдебна заплаха

Група инвеститори може да продължи съдебната битка с някои от най-големите банки в САЩ и Европа. Обвиненията са за нарушаване на антитръстовото законодателство чрез фиксиране на цените на пазара на суапове за кредитни неизпъления (Credit Default Swaps), съобщава Федералният съд на Ню Йорк, пише WBPOnline.

Ищците твърдят, че заради нарушенията на банките са били принудени да плащат несправедливи цени по сделки със CDS от есента на 2008 г. до края на 2013 г.

Освен това измамените инвеститори обвиняват трезорите, че в края на 2008 г. са опитали тихомълком да осуетят старта на Борсата за кредитни деривати (Credit Market Derivatives Exchange, или CMDX). Нанесените щети могат да надхвърлят десетки милиарди долари.

Сред обвиняемите попадат Bank of America и JPMorgan Chase в САЩ и BNP Paribas и Barclays в Европа. В своя защита от банките отговарят, че действията им са в резултат на „независими бизнес решения“, взети вследствие на глобалната финансова криза. Те обявяват обвиненията за безпочвени.

Финансовите институции страдат заради натиска от бивши инвеститори, регулаторни органи и спадащите печалби. Глобите за последните злоупотреби от търговска дейност само влошават иначе нестабилното им представяне през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 9 години
инвеститорите съдят, а правителствата не!Защо ли?Амо защото собствениците на "големите банки" "спонсорират" депутати, конгресмени, скрито и явно и общо взето богаташите са най-големите дружки на управляващите политициЕдните плащат и помагат на другите да бъдат в управлението, а след това управлението не ги притеснява и как в случая банките им безчинстват и организират тръстовеСтатията ясно изяснява връзката политици и богаташи и целия извод е че това в което живеем се нарича Фашизъм/ Мусолини го измислил, не аз/И ако левите партии в някаква степен се опълчват на богатите, то десните открито насърчават фашизма Друг извод е че няма такова животно като "пазарна икономика" - има го само на книга, но не и на яве или ако го има е мнооого малотрайно явление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още